banner anp

— maandag 1 mei 2017, 08:46 | 0 reacties, praat mee

Politie wilde deal sluiten met Telegraaf om fout te verzwijgen

© Jerry Lampen / ANP

De Nationale Politie heeft De Telegraaf gevraagd niet te schrijven dat het korps de krant onjuist informeerde over het registreren van criminaliteit onder asielzoekers. Dat meldt De Telegraaf zelf. In ruil beloofde de politie ander nieuws en een exclusief interview met korpschef Erik Akerboom.

De Telegraaf had middels een procedure via de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) bij de Nationale Politie cijfers opgevraagd over criminaliteit door asielzoekers. Juristen van de politie antwoordden dat die niet worden bijgehouden. Maar dat blijkt niet te kloppen. Toen dat duidelijk werd, heeft de politie de krant gevraagd daar niet over te schrijven. “Onaanvaardbaar”, schrijft de krant. De politie zegt dat de cijfers niet openbaar worden gemaakt omdat dit het opsporingsbelang in de weg zou staan.

De korpsleiding heeft inmiddels laten weten het verzoek van De Telegraaf opnieuw te gaan bekijken.

Ook de Tweede Kamer heeft kritiek op het handelen van de politie. CDA-Kamerlid Chris van Dam vindt dat transparantie voorop moet staan. Het argument van het opsporingsbelang verwijst de voormalig politieman linea recta naar de prullenmand. “Die vlieger gaat alleen op als het gaat om een concreet onderzoek. En ik kan me niet voorstellen dat de politie nu bezig is met een onderzoek naar álle asielzoekers in heel Nederland.”

Bekijk meer van

wob Recht De Telegraaf

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.