PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 1 mei 2017, 08:46 | 0 reacties, praat mee

Politie wilde deal sluiten met Telegraaf om fout te verzwijgen

© Jerry Lampen / ANP

De Nationale Politie heeft De Telegraaf gevraagd niet te schrijven dat het korps de krant onjuist informeerde over het registreren van criminaliteit onder asielzoekers. Dat meldt De Telegraaf zelf. In ruil beloofde de politie ander nieuws en een exclusief interview met korpschef Erik Akerboom. Laatste wijziging: 1 mei 2017, 08:57

De Telegraaf had middels een procedure via de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) bij de Nationale Politie cijfers opgevraagd over criminaliteit door asielzoekers. Juristen van de politie antwoordden dat die niet worden bijgehouden. Maar dat blijkt niet te kloppen. Toen dat duidelijk werd, heeft de politie de krant gevraagd daar niet over te schrijven. “Onaanvaardbaar”, schrijft de krant. De politie zegt dat de cijfers niet openbaar worden gemaakt omdat dit het opsporingsbelang in de weg zou staan.

De korpsleiding heeft inmiddels laten weten het verzoek van De Telegraaf opnieuw te gaan bekijken.

Ook de Tweede Kamer heeft kritiek op het handelen van de politie. CDA-Kamerlid Chris van Dam vindt dat transparantie voorop moet staan. Het argument van het opsporingsbelang verwijst de voormalig politieman linea recta naar de prullenmand. “Die vlieger gaat alleen op als het gaat om een concreet onderzoek. En ik kan me niet voorstellen dat de politie nu bezig is met een onderzoek naar álle asielzoekers in heel Nederland.”

Bekijk meer van

wob Recht De Telegraaf

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.