website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Politie San Francisco biedt journalist excuses aan na inval

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in bron op dinsdag 28 mei 2019, 15:14

Een still van de bewakingscamera bij de voordeur van journalist Carmody, op het moment van de inval

Een still van de bewakingscamera bij de voordeur van journalist Carmody, op het moment van de inval - © Bryan Carmody

Nieuws De politie van San Francisco heeft excuses aangeboden voor de inval in het huis van Bryan Carmody om een bron van de freelance journalist te achterhalen.

Freelance journalist Bryan Carmody kreeg een vertrouwelijk politierapport in handen over de dood van Jeff Adachi, een openbaar aanklager en kandidaat voor het burgemeesterschap van de stad. Hij verkocht dat aan een aantal tv-stations, tot woede van de politie. Omdat hij zijn bron niet bekend wilde maken viel de politie begin deze maand met veel machtsvertoon zijn huis binnen en nam diverse spullen in beslag. Ondanks dat journalisten worden beschermd middels een zogeheten schildwet, die het de overheid verbiedt om huiszoekingen bij journalisten te doen, enkel om een bron te achterhalen. Er kwam dan ook enorm veel kritiek op de politie.

San Francisco-politiecommandant Bill Scott heeft nu verontschuldigingen aangeboden en gaf toe dat de inval waarschijnlijk illegaal was. Ook pleitte hij voor een onafhankelijk onderzoek naar de kwestie. “De politie had zijn werk beter moeten doen. Het spijt me dat dit is gebeurd.”

De politie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar het lek inmiddels laten vallen. Er komt een onafhankelijk onderzoek, eventueel gevonden bewijsmateriaal bij Carmody zal niet worden gebruikt. Meer bij San Francisco Chronicle

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.