banner festival 23

— woensdag 22 mei 2019, 11:51 | 0 reacties, praat mee

Politie San Francisco doet inval bij freelancer om gelekt intern rapport

Een still van de bewakingscamera bij de voordeur van journalist Carmody, op het moment van de inval | Bryan Carmody

In de Verenigde Staten ligt de politie van San Francisco onder vuur vanwege een inval in het huis van een freelance journalist, die een vertrouwelijk politierapport kreeg toegespeeld over de dood van een openbaar aanklager en kandidaat voor het burgemeesterschap van de stad. Laatste wijziging: 22 mei 2019, 11:56

Openbaar aanklager Jeff Adachi stierf afgelopen februari, vermoedelijk door hartfalen na een drugscocktail van onder meer cocaïne en alcohol.

Journalist Bryan Carmody kreeg een intern rapport naar Adachi’s dood in handen en verspreidde het - tegen betaling - naar drie televisiestation, die uit het rapport citeerden. De journalist zegt het rapport te hebben gekregen en er zelf niet voor te hebben betaald of iemand te hebben aangezet om het voor hem te stelen.

Carmody weigerde zijn bron verder te duiden. Op 10 mei volgde een inval in Carmody’s woning, dat met veel machtsvertoon gepaard ging. Zo werd de voordeur met een sloophamer ingeslagen, werd het huis met getrokken wapens betreden en werd Carmody zes uur verhoord.

Er werden door de politie diverse spullen in beslag genomen. Afgelopen dinsdag diende een zaak voor teruggave van onder meer computers, camera’s, hard schijven en andere elektronica. Hoewel de rechter oordeelde dat materiaal terug moest, had de politie het papierwerk niet op orde.

Het toespelen van vertrouwelijke rapporten door klokkenluiders is een gebruikelijk onderdeel van de journalistiek. Bronbescherming is bovendien in de Amerikaanse wet geregeld. In Californië is er verder een zogeheten schildwet, die het de overheid verbiedt om huiszoekingen bij journalisten te doen, enkel om een bron te achterhalen.

Bill Scott, chef politie van San Francisco, stelde tijdens een persconferentie daarvan op de hoogte te zijn, maar zegt dat er een grens is overschreden “door dit rapport illegaal te bemachtigen”. Omdat de politie Carmody van een misdrijf verdenken, zou de schildwet volgens Scott niet van toepassing zijn.

Scott erkende dat het inslaan van de voordeur met sloophamers “er slecht uitziet”.

Dagblad San Francisco Chronicle bericht dat de politie zelf ook verdacht is: Adachi was zeer kritisch over politiegeweld. Zijn vermeende drugsdood openbaren is volgens aanhangers van Adachi een trap na. Meer bij San Francisco Chronicle

Bekijk meer van

San Francisco Bryan Carmody

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.