Politie legt beslag op beelden van persfotograaf

De politie heeft maandag op verzoek van de rechter-commissaris beelden van een persfotograaf in beslag genomen. Ook zijn een deel van de foto's verwijderd, meldt RTV Rijnmond, dat met de fotograaf in kwestie sprak.
De fotograaf maakte foto’s van een huiszoeking in Alblasserdam in Zuid-Holland. In dat huis woont een 77-jarige man die verdacht wordt van twee woningovervallen. De verdachte is ook door de politie aangehouden.
De rechter-commissaris kwam langs bij de fotograaf in kwestie en eiste dat de beelden vernietigd zouden worden. Volgens RTV Rijnmond wilde de rechter-commissaris zich niet legitimeren. Hierop ontstond duw- en trekwerk. De fotograaf werd daarbij een aantal keer tegen een stilstaande auto aangeduwd. Ook ging een agent op de tenen van de fotograaf staan. Een omstander die de fotograaf wilde helpen, kreeg van de agenten te horen dat hij aangehouden zou worden als hij zou ingrijpen.
Uiteindelijk nam de politie de camera en de body cam van de fotograaf in beslag. Ook de geheugenkaart van de camera werd uitgelezen, net zoals de telefoon van de fotograaf. Toen de fotograaf zijn camera terugkreeg, bleek een deel van de beelden op de geheugenkaart te zijn verwijderd.
Tegenover Rijnmond zegt de Rotterdamse rechtbank dat de kwestie ‘goed moet worden uitgezocht’. Volgens de rechtbank zou de fotograaf in kwestie herhaaldelijk zijn gevraagd om bij de woningdoorzoeking om geen ambtenaren te fotograferen. ‘In de discussie die daarop volgde zijn gegevensdragers in beslag genomen en beelden gewist waarop een ambtenaar herkenbaar op beeld te zien was. De journalist heeft hierover zijn beklag bij de rechtbank en de politie gedaan. Journalistieke vrijheid is een groot goed en de rechtbank vindt het belangrijk dat journalisten hun werk goed kunnen doen’, aldus de verklaring van de rechtbank.
De NVJ staat de fotograaf - wiens naam in het artikel niet genoemd wordt - bij. Secretaris Thomas Bruning vraagt tegenover Rijnmond zich af wat er fout is gegaan. ‘We willen als journalisten en fotografen nooit een verlengstuk van justitie zijn. Dat is belangrijk voor onze onafhankelijkheid. Daarom kunnen de door collega’s gemaakte beelden ook niet in beslag worden genomen. Dit kan van geen kanten.’
Praat mee
1 reactie
photopress, 7 december 2022, 15:24
Hier gaat de vrije journalistiek,weer ambtenaren die denken voor rechter te kunnen spelen,het wordt tijd dat dit grondig wordt uitgezocht en des noods betreffende ambtenaren te worden ontslagen.
Als je dit over jullie kant laat gaan dan leven we straks in een politie staat(wat nu uit dit bericht dus duidelijk wordt)
Intimidatie door een rechter commissaris gaat te ver.
Ook dit persoon moet grondig worden onder de loep worden genomen.
Des nood ontslagen,maar ja gezien de Rutte dictatuur in Den Haag zal dit wel weer met de mantel der liefde worden bedekt.
Dus persvrijheid is een illusie dus collega’s ga eens op onderzoek uit naar deze intimiderende ambtenaren die denken dat ze buiten hun werkboekje kunnen gaan.