data als kans

— vrijdag 19 juni 2020, 09:26 | 0 reacties, praat mee

Platform Makers wil snelle invoering van Europese Auteursrecht Richtlijn

De Auteursrecht Richtlijn die de Europese Commissie en het Europese Parlement in 2019 aannamen, zou op korte termijn ingevoerd moeten worden in het nationale rechtssysteem. Dat bepleit Platform Makers. Laatste wijziging: 25 juni 2020, 10:08

Volgens het samenwerkingsverband van vakbonden en beroepsorganisaties van auteurs en artiesten op het gebied van auteurs- en naburig recht is snelle invoering nodig omdat creatieven gebukt hard getroffen zijn door de coronacrisis, schrijft BNO.

“Google en Facebook verdienen ondertussen vrolijk door aan het werk van groepen makers die zonder inkomen thuis zitten”, aldus Erwin Angad-Gaur, voorzitten van Platform Makers. “Meer reden dan ooit daarom om snelle invoering te bepleiten, al geef ik toe dat onduidelijk blijft in welke mate makers ook werkelijk gaan meeprofiteren.”

De vorig jaar opgestelde Richtlijn Auteursrecht geeft makers het recht op een proportionele of evenredige vergoeding. “Daarnaast verplichten de nieuwe regels tot grotere transparantie in opbrengsten en een versterkte ‘best-sellers’ bepaling in de wet”, aldus Angad-Gaur. “Kort gezegd komt het erop neer dat louter een eenmalige afkoop van rechten niet langer de regel kan blijven.”

Nederland stemde vorig jaar tegen de invoering van de Europese richtlijn. Omdat het merendeel van de Europese lidstaten wél voor was, dient ook Nederland de richtlijn te adopteren. Dat moet uiterlijk in juli 2021 gebeurd zijn. Maar snelle invoeren van de richtlijn is volgens Angad-Gaur vanwege de crisis extra urgent.

Bekijk meer van

Platform Makers corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.