banner festival 23

— woensdag 2 september 2015, 14:17 | 0 reacties, praat mee

Belangrijke overwinning Duitse bronbescherming

Franziska Kraufmann / EPA

De Duitse rechtbank die zich specifiek met grondwetvraagstukken bezig houdt, het Bundesverfassungsgericht, heeft beslist dat het doorzoeken van redactionele ruimten of privéwoningen van journalisten niet is toegestaan in het onderzoek naar mogelijke strafrechtelijke overtredingen door informanten. Laatste wijziging: 2 september 2015, 14:24

Het oordeel volgt na een huiszoeking bij een journalist van de Berliner Morgenpost en de redactie van die krant in 2012. Die was ongrondwettelijk, besloot het Bundesverfassungsgericht vorige week. Als het vooral gaat om recherchewerk tegen een informant, zijn redacties en woningen van journalisten waarmee ze contact hadden verboden terrein.

De Berliner Morgenpost had bericht over een politie-rechercheur die informatie zou hebben gelekt aan een nieuwssite over een ophanden zijnde inval bij de Hells Angels. De inval bij de krant en de huiszoeking waren er vooral op gericht om bewijs tegen de hoofdverdachte te vinden, aldus het Bundesverfassungsgericht.

Vertrouwelijke contacten met bronnen zijn cruciaal voor de pers, aldus het oordeel van de rechters. Een huis- of redactiedoorzoeking verstoort niet alleen het journalistieke proces, maar heeft bovendien een ongewenst verkillend effect op de persvrijheid, vanwege de intimiderende werking van zo’n politiebezoek.

Hoewel de uitspraak als een overwinning voor de persvrijheid kan worden gezien, werkt de Duitse overheid aan een wetsvoorstel dat ‘dataheling’ strafbaar stelt. Het zou vooruitgang rond brongeheim weer ondergraven, aldus Duitse media. Meer bij Heise

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.