training eu starters

— donderdag 4 december 2014, 11:53

Boos en bezorgd om plannen Persgroep

UPDATE Journalisten reageren geschokt op het aangekondigde massaontslag bij de kranten van Wegener. De berichten maken bezorgde, boze en cynische tongen los op Twitter. “Temperatuur daalt gestaag op redactievloer. Van beetje enthousiasme na gesprekken met bevlogen Van Thillo is niet veel meer over”, twittert Wout van Arensbergen van het Eindhovens Dagblad. Villamedia onthulde dat bij de zeven titels 180 tot 200 fte’s moeten verdwijnen. De Persdienst van Wegener wordt opgedoekt. De Persgroep zal de plannen meteen gaan uitvoeren zodra de Autoriteit Consument en Markt groen licht heeft gegeven voor de overname van Mecom, waar Wegener onder valt. Laatste wijziging: 5 december 2014, 11:06

Peter Daalder, ex-Eindhovens Dagblad, deelt een sneer uit aan de Belgische uitgever: “Dit is geen Belgenmop. Genaaid door de Belgen lijkt er meer op.”

“180 tot 200 journalisten weg dus bij 7 titels Wegener. ED heeft er amper 90. Tel u maar uit”, vindt ED-redacteur John Graat. “Hebben we er nog wel zoveel dan?”, meldt Cyril Rosman van De Persdienst. Chiel Timmermans (ED) concludeert: “Eigen baan op de tocht.”

Oud-journaliste Wouke van Scherrenburg, die jarenlang werkte voor Den Haag Vandaag, maakt zich ernstige zorgen over de kwaliteit van de regionale journalistiek, laat ze via Twitter weten. “En terwijl regionale en lokale pers zo belangrijk is bij de controle gemeenten de komende tijd.”

En Jaap Rademaker van De Gelderlander twittert: “De donkere dagen voor Kerstmis”, doelend op de bijeenkomst volgende week donderdag waar topman Christian van Thillo van De Persgroep de snijplannen precies uit de doeken zal doen.

Topman Jaak Smeets van De Persgroep en de directeur-uitgever zuid van Wegener, Erik van Gruijthuijsen, lichten deze week de hoofdredacteuren in. Zij hebben al onder meer gesproken met het Eindhovens Dagblad, het Brabants Dagblad en BN De Stem.

Hoofdredacteur Johan van Uffelen (BN De Stem) lichtte woensdag de werkvloer in over de inhoud van het gesprek. Een samenvatting van zijn verklaring kwam terecht bij Villamedia

Vandaag is hoofdredacteur Ad van Heiningen van De Gelderlander aan de beurt. Het gesprek vindt plaats in Breda. Van Heiningen wil vooruitlopend op het onderhoud niet reageren.

Voorzitter Hans de Hees van de Ondernemingsraad zegt dat er sprake is van onrust bij De Gelderlander. “De mensen zijn onrustig.”

Topman Van Thillo heeft een tijdje terug zijn algemene visie meegedeeld op de redactieburelen van De Gelderlander. De uitgelekte plannen van De Persgroep komen in die zin niet als een verrassing, verklaart een bron.

“Zo’n operatie moet je in één keer goed doen, vindt Van Thillo. Hij etaleert dat het niet om geld gaat, maar om het zo optimaal mogelijk samenstellen van de redactie. Daarom kan Van Thillo zich meer permitteren dan Mecom, die het enkel en alleen om het geld te doen zou zijn.”

In het Eindhovens Dagblad houdt hoofdredacteur John van den Oetelaar zich nog op de vlakte: “De reorganisatie zal veel impact hebben, maar wat precies de gevolgen voor het ED zullen zijn, kan ik nog niet inschatten.”

De overname maakt het krantenlandschap wel overzichtelijk, laat media-onderzoeker Piet Bakker zien. De Persgroep heeft straks 51 procent van de markt in handen.

Loek Radix, directeur van Media Groep Limburg laat op twitter weten: ‘Persgroep grijpt hard in bij Wegener. Het lijkt erop dat MGL een verstandige keuze heeft gemaakt.’ MGL gaat niet mee in de verkoop naar De Persgroep, maar wordt eigendom van het Vlaamse Concentra.

Bij BN/De Stem heeft een bericht met uitspraken van hoofdredacteur Johan van Uffelen geleid tot de nodige commotie. De commotie heeft de NVJ ertoe bewogen de redactie van de krant een brief te sturen waarin uitgelegd wordt hoe de anoniem aan de NVJ verzonden brief kon leiden tot een bericht op Villamedia.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.