word studentlid

— woensdag 3 december 2014, 16:14

Redacties diep geraakt door Persgroep

bij Wegener na de geplande overname door De Persgroep gaat de redacties diep raken. De kranten van Wegener moeten samen met het Algemeen Dagblad worden opgenomen in een regiogroep die naast de nationale kranten zal bestaan. Per titel zijn er al beslissingen genomen over de grootte van de verschillende afdelingen en over het aantal mensen dat daar moet werken. Dat valt af te leiden uit uitlatingen van BN De Stem-hoofdredacteur Johan van Uffelen woensdagochtend in een besloten bijeenkomst. Informatie daarover is uitgelekt naar Villamedia. Van Uffelen: 'We hebben weinig aan Mecom gehad, maar er is ook geen kapitaalsonttrekking geweest. Ik maak me zorgen als nu kapitaal in de vorm van fte's aan de regioredacties zou worden onttrokken." Laatste wijziging: 11 december 2014, 14:03

De hoofdredacteur geeft aan dat hij het vermoeden had dat De Persgroep haar plannen eerst zou doorspreken met de hoofdredacteuren, maar dat hij daarin naïef is geweest. Gesprekken met Persgroep-topman Jaak Smeets waren volgens Van Uffelen ‘een aaneenschakeling van mededelingen’. Tijdens het gesprek op de werkvloer bevestigt Van Uffelen dat er in totaal zo’n 180 tot 200 collega’s moeten afvloeien en dat de Persdienst in zijn geheel gaat verdwijnen.

De Persgroep wil volgens Van Uffelen dat 25 tot 30 procent van de redacties gaat bestaan uit flexibele krachten. “Het mag duidelijk zijn dat ik hier persoonlijk heel anders in sta dan bij de vorige besparingsrondes. Er is op dit moment geen bedrijfseconomische noodzaak meer om in te grijpen. We zijn, mede door flink saneren, een stuk gezonder dan twee jaar geleden. De afgelopen paar jaar heeft BN/De Stem een flinke opleving in de rendementspercentages gerealiseerd. We zijn van 4 á 5 procent per jaar naar 15 á  17 procent gegaan op een omzet van 40 miljoen euro. Maar dat wordt niet gezien door De Persgroep en die waardering mis ik.”

Donderdag 11 december zal de top van De Persgroep hoofdredacteuren, redactieraden en -commissies en redactiechefs verder inlichten over de plannen. De hele reorganisatie moet volgens van Van Uffelen uiterlijk aan het eind van het eerste kwartaal van 2015 zijn afgerond.

* De kop en het artikel zijn aangepast omdat onduidelijk was waar het wel en niet citaten betrof. Ook is de redactie van Villamedia in strijd met de regels van journalistieke zorgvuldigheid te vroeg overgegaan tot publicatie en heeft pas achteraf bevestiging gekregen. Daarvoor zijn excuses aan betrokkenen gemaakt.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.