— maandag 15 juni 2020, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Pieter van Os wint Brusseprijs voor het beste journalistieke boek

Juryvoorzitter Saskia Belleman overhandigt winnaar Pieter van Os de oorkonde voor de Brusseprijs 2020 - © Bob Bronshoff

De Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek is dit jaar gewonnen door Pieter van Os, voor zijn boek Liever dier dan mens. Dat heeft de jury bekendgemaakt in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen.

In het boek beschrijft Van Os het overlevingsverhaal van de Joodse Mala Rivka Kizel uit Polen. Zij verloor in de Tweede Wereldoorlog haar familie, maar wist zelf te ontkomen aan de Duitsers. Aan de hand van haar verhaal vertelt de schrijver een geschiedenis van vervolging en oorlog in Europa in de twintigste eeuw.

“De eerste pagina’s zuigen je meteen het verhaal in, en het laat je niet meer los”, vertelde juryvoorzitter Saskia Belleman in het programma. Ze meent dat Van Os het heftige verhaal ijzersterk heeft gedocumenteerd en op literair niveau heeft opgeschreven met distantie “maar nooit kil”. “Het legt de lat heel hoog voor de komende jaren.”

De non-fictieprijs wordt sinds 2006 door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten toegekend aan het beste Nederlandstalige journalistieke boek. Er is een bedrag van tienduizend euro aan verbonden. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

Bekijk meer van

Pieter van Os Brusseprijs

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.