banner anp

— woensdag 10 februari 2016, 13:59 | 0 reacties, praat mee

Pictoright niet ontvankelijk in Blendle-zaak

Flickr CC BY-SA 2.0 / ssalonso

Pictoright heeft te lang gewacht met het aanspannen van een rechtszaak tegen Blendle. Dat oordeelt de rechtbank in Den Haag, die vandaag uitspraak deed in een vorige maand aangespannen kort geding tegen de digitale kiosk. Volgens de rechtbank is het 'spoedeisende belang' dat onderdeel uitmaakt van een kort geding reeds vervallen. Pictoright heeft, nadat het in april 2014 constateerde dat Blendle mogelijk inbreuk maakt op het auteursrecht, meer dan een jaar gewacht voordat het Blendle sommeerde te stoppen met het publiceren van auteursrechtelijk beschermde werken. De rechtbank vindt dat te lang en wijst de vorderingen van Pictoright af.

Ook het feit dat TMG en De Persgroep doorplaatsingen van materiaal in digitale uitgaven hebben verdisconteerd in hun tarieven woog mee in de uitspraak van de rechtbank.

Pictoright verwijt Blendle en betrokken uitgevers – waaronder De Persgroep en TMG, die ook gedaagd waren zich aan de zijde van Blendle voegden – inbreuk te maken op het auteursrecht door werk van makers te publiceren zonder rechtstreeks met hen daarover afspraken te maken. Blendle en de uitgevers stellen in hun verweer dat Blendle niet meer is dan een verkoopkanaal en dat uitgevers al ‘sinds jaar en dag’ rechten van freelancers verwerven en dat het hen vrijstaat (sub)licenties te verstrekken.

Pictoright stelde tijdens de behandeling van de rechtszaak op 13 januari dat het zich aan het lijntje gehouden voelt door Blendle. De twee partijen hadden in de anderhalf jaar na de livegang van de digitale kiosk meerdere malen contact over de publicatie van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Als de verliezende partij wordt Pictoright veroordeeld voor het betalen van de proceskosten. Zie de uitspraak [.pdf]

Bekijk meer van

Pictoright Blendle

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.