— maandag 22 juni 2020, 09:07 | 1 reactie, praat mee

Petitie voor behoud subsidie Free Press Unlimited

Journalist Herman Spinhof van de NVJ-sectie Plus wil dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het besluit terugdraait om Free Press Unlimted (FPU) geen subsidie meer te geven. Daarom is hij een petitie gestart. Laatste wijziging: 22 juni 2020, 13:20

Begin juni kreeg de Nederlandse hulporganisatie die wereldwijd persvrijheid bevordert te horen dat het niet tot ‘de geselecteerde allianties’ behoort. Free Press Unlimited kreeg de afgelopen vijf jaar zo’n 6,4 miljoen euro subsidie.

Spinhof schrijft dat in deze tijd waarin journalisten wereldwijd steeds meer onder druk staan om hun werk in vrijheid en onafhankelijk te kunnen uitoefenen, het ondenkbaar is dat de projecten ondersteund door FPU stoppen. 

Inmiddels hebben al bijna 600 mensen de petitie ‘GEEN subsidiestop van Nederlandse overheid op wereldwijde persvrijheid projecten’ ondertekend.

Eerder namen de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren het op voor Free Press Unlimited.

Lees ook:
NVJ en Genootschap nemen het op voor Free Press Unlimited (15 juni 2020)
Geen Nederlandse subsidie voor Free Press Unlimited (8 juni 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Herman Spinhof, 23 juni 2020, 16:48

UPDATE 23 juni 2020 (684 handtekeningen)
Kamer maakt zich sterk voor persvrijheid

In een debat afgelopen maandag (22 juli) in de Tweede Kamer met minister Blok van Buitenlandse Zaken over de rapportage mensenrechten zegde de minister toe dat Free Press Unlimited altijd welkom is om deel te nemen aan nieuwe tenders die het ministerie uitgeeft. Verder beloofde de minister op aandringen van Sjoerd Sjoerdsma (D66) om vóór het indienen van de begroting van 2021, aan te geven waar de bestemde gelden voor persvrijheid precies heengaan.
De Nederlandse hulporganisatie die wereldwijd persvrijheid projecten ondersteunt heeft onlangs de tender Power of Voices niet gegund gekregen. Daardoor kan de organisatie de 6,5 miljoen euro subsidiegelden die het afgelopen vijf jaar kreeg niet meer besteden en komen diverse persvrijheid projecten van 50 partners in 20 landen in gevaar. Een daarvan is het onderzoeksjournalistiek-project op Java, waar Javaanse journalisten een cursus kregen en onderzoek deden naar misstanden op Japanse en Zuid-Koreaanse vissersboten.
Volgende week dinsdag stemt in de Tweede Kamer over de verschillende moties die zijn ingediend, waaronder de motie van Sadet Karabulut (SP), Lilianne Ploumen (PvdA) en Bram van Ojik (GroenLinks) waarin gevraagd wordt niet te bezuinigen op persvrijheid projecten maar juist te onderzoeken of meer investeringen mogelijk zijn op dit terrein. 

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.