— maandag 8 juni 2020, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Geen Nederlandse subsidie voor Free Press Unlimited

© Free Press Unlimited

Free Press Unlimited, de Nederlandse hulporganisatie die wereldwijd persvrijheid bevordert, krijgt geen nieuwe subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Volkskrant meldt dat Free Press vorige week te horen kreeg dat ze niet tot ‘de geselecteerde allianties’ behoort, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. “Dat is voor ons een hele grote teleurstelling”, reageert Leon Willems. “Het aantal bedreigingen van journalisten neemt over de hele breedte toe.” In de persvrijheidsmonitor 2019 van Reporters Without Borders staat dat in slechts 43 van de 180 onderzochte landen sprake is van een voldoende of goed persklimaat.

Waarom Free Press Unlimited is afgewezen, wordt nu onderzocht, zegt Willems.

Bij Free Press Unlimited werken 85 mensen. De organisatie ontving de afgelopen vijf jaar 6,4 miljoen euro subsidie. Met het geld steunde Free Press Unlimited vijftig partners in twintig landen bij het opzetten van mediaorganisaties en het garanderen van hun veiligheid. “Het gaat om cruciale, levensreddende journalistiek”, zegt directeur Leon Willems. “We moeten door dit besluit ook onze vijftig buitenlandse partners in de steek laten. Wij komen er wel bovenop, maar zij niet. Daar maak ik me vreselijk bezorgd over.”

Bekijk meer van

Free Press Unlimited

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.