— donderdag 25 februari 2016, 13:56 | 1 reactie, praat mee

Petitie tegen achtergrondgeluid op radio en tv

Photo: Zaphod

Op radio en televisie is gesproken woord vaak slecht te volgen omdat programmamakers er achtergrondgeluid bij plaatsen. Onnodig vindt de Stichting Hoormij, die met de regionale dagbladen van Holland Media Combinatie de petitie-actie ‘Ik hoor je niet!’ is gestart.

Uit een lezersenquête van de ombudsredactie van de dagbladen en onderzoek door Stichting Hoormij komt naar voren dat het volgen van gesproken woord op radio en televisie voor veel mensen lastig of zelfs onmogelijk is door bijgeluiden die vaak voor de sfeer worden toegevoegd.

Ook mensen die geen gehoorproblemen hebben, geven veelvuldig aan zich te storen aan onnodige en te harde achtergrondgeluiden en ook aan het verschil in geluidsniveau tussen programma’s en reclameblokken.

Rennie van Moolenbroek van Stichting Hoormij stelt dat programmamakers het probleem bagatelliseren, totdat ze er zelf of in familiekring mee te maken krijgen.

De petitie zal worden aangeboden aan vertegenwoordigers van publieke en commerciële omroepen.

Praat mee

1 reactie

Dick Verkijk, 25 februari 2016, 21:56

Ik heb jarenlang TV-documentaires gemaakt.  Achtergrondgeluid was noodzakelijk, maar als er commentaartekst werd gesproken, werd het geluid zover weggedraaid dat de tekst uitermate goed verstaanbaar bleef. Onder interviews maakten we we nooit achtergrondgeluid.
Hier in Amerika, waar ik woon, gaat het geluid keihard door onder zowel commentaarstem als tijdens interviews. Die ramp voltrekt zich nu ook al in TV-shows waarin de acteurs/actrices eveneens onverstaanbaar worden.  Blijkbaar is het in Nederland niet anders.
Soms is het terecht om over “die goeie ouwe tijd” te spreken.
Dick Verkijk

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.