word studentlid

— maandag 4 november 2019, 12:39 | 0 reacties, praat mee

Peter Olsthoorn reageert op opiniestuk Arnold Karskens over PersVeilig

Peter Olsthoorn reageert op opiniestuk Arnold Karskens over PersVeilig
© Joep Bertrams

Vanmiddag wordt PersVeilig gelanceerd. Arnold Karskens schreef in een opiniestuk op Villamedia dat journalisten de agressie aan zichzelf te danken hebben en hun mentaliteit moeten veranderen. In een reactie gaat Olsthoorn op de beweringen van Karskens in en vraagt zich af 'hoe kunnen we het volk weer van de journalistiek laten houden?' Laatste wijziging: 4 november 2019, 14:27

Journalisten doen hun werk niet goed.
Met Karskens ben ik het eens dat een deel van de journalistiek niet de feiten als uitgangspunt neemt, vaak zichtbaar in columns en kletsshows, meer suikerspinjournalistiek. Maar doen alle journalisten het altijd slecht? Zeker niet. Betogen als van Karskens zijn zinloos zonder onderscheid tussen goed en kwaad.

Vervolgens beweert Karskens dat critici in discussies zoals over de EU- of klimaatpolitiek zich door journaals, talkshows of actualiteitenprogramma’s ‘vaak voelen weggezet’ als dwazen. Zou dat zo zijn? Dat is het onderzoeken waard. Ook meer rechtse deskundigen en roeptoeters krijgen volgens mij ruim baan. Zijn ze licht geraakt?

Journalisten zijn weinig moedig om alle feiten op te sommen
Man en paard noemen gebeurt, vermoed ik, juist veel vaker dan voorheen, ook door de NOS. Als er één groep is die zich gestigmatiseerd weet vanwege een criminele minderheid, is het wel de door Karskens genoemde Marokkaanse moslims.

De politieke correctheid van de journalist
Weer eenzijdig van Karskens: leiden journalisten allen aan dwangmatige politieke correctheid? Correctheid lijkt me een noodzakelijk principe, ‘politieke correctheid’ wordt alleen al ontlopen door aan de lopende band rabiate taal van Twitter te citeren, makkelijk scoren ook voor columnisten.

Karskens schrijft ook: ‘Grote groepen burgers voelen zich niet gehoord over de ongebreidelde immigratie en het wegdrukken van de Nederlandse cultuur als Zwarte Piet en kerst.’ Als er nu twee Nederlandse onderwerpen zijn die al jarenlang tot vervelens toe media-aandacht krijgen, zijn deze het wel. Karskens vindt zelf dat we immigratie moeten indammen en Zwarte Piet moeten handhaven; een gerechtvaardigde mening, maar hij begaat exact dezelfde fout als journalisten die volgens hem het tegendeel propageren.

De embedjournalistiek
Journalisten laten zich, vindt Karskens, door voorlichters ringeloren. Dat ziet hij terug in verslaggeving van Nederlandse politiek en oorlogsmissies. Ik vind de Haagse journalistiek ook lijden aan overdreven aandacht voor bijzaken en gebrek aan distantie en vooral aan inhoudelijke aandacht voor debatten en wetgeving; en vind Karskens dapper met oorlogsverslaggeving. Maar agressie tegen journalisten treft juist nooit de Haagse kliek noch oorlogscorrespondenten.

De arrogantie van de mainstream media
Weer die hele beroepsgroep die wordt weggezet, terwijl The Karskens Times het begrepen heeft op NOS Nieuws en haar baas. En hij kapittelt de breed bekritiseerde brief van Ollongren waarin de reeds eerder gedane constatering van ‘verspreiding van aanzienlijke hoeveelheden tendentieus en nep/junknieuws.’ Karskens neemt het op voor de ‘vrijgevochten internetsites’. Maar wat is hun verhouding tot de beperkte publieke agressie die sommige journalisten treft?

De oplossing
Karskens oppert terecht wat meer dapperheid: niet bij rabiate taal jegens journalisten op Twitter huilie-huilie doen. Zowel PersVeilig als Karskens missen het grote beeld: ook hulpverleners, politiemensen, leraren, zorgverleners, ambtenaren, wegwerkers en horecapersoneel ervaren meer agressie. Moeten ze allemaal apart een groot initiatief lanceren (PersVeilig)? Of allemaal hun mentaliteit veranderen (Karskens)?

Zelfde laken het pak voor Karskens’ oplossing: ruimer baan geven aan conservatieve stemmen tegen EU, roetveegpieten en immigratie. Zou de agressie verminderen met een NOS-Journaal geleid door Michael van der Galien (Dagelijkse Standaard) met Jan Dijkgraaf (correspondent vuilnisbakken) en Arnold Karskens (chef buitenland)?

En moet de journalistiek ruimhartig plaats bieden aan hart en onderbuik; meer methode-Boris Johnson en minder onderzoek? Zou nog meer accent op meningen, kletsshows en columns de woede en agressie wegnemen? Een complete DWDDisering c.q. PostOnlinisering van de journalistiek? Wellicht zit hier het werkelijke probleem: droge feiten zijn niet amusant genoeg en staan bovendien goedkope meningen in de weg.

Ik denk dat het probleem veel breder is. Niet enkel neemt (vooral verbale) agressie tegenover veel beroepsgroepen toe, en is ook PersVeilig te smal bedacht. De mondiale turbulentie groeit, verhoudingen tussen regimes, volkeren, sociale groepen, identiteiten, geslachten, markten en culturen staan op scherp en lontjes worden korter.

Dat geldt zeker voor de journalistiek die met de digitale revolutie haar traditionele positie ziet aangetast. Dat leidt tot meer agressie bij delen van het publiek en er glijdt een minister pardoes over uit. Dat zijn slechts details. Je maakt de journalistiek niet geliefder met behoud van Zwarte Piet, dichte grenzen en minder EU, zoals Karskens meent.

Wat meer waardering voor journalisten zou wel prettig zijn. Daartoe moeten wij misschien wat bescheidener worden en meer besef van onze macht en dreigend misbruik opbrengen. Echter, dit vermindert, vrees ik, de woede jegens journalisten niet. Wat dan te doen? Misschien is het wel een onoverkomelijke loop der geschiedenis, waarbij oplopende agressie in gewapende strijd zal overgaan. Ik weet het antwoord gewoon niet, er is geen eenvoudige, snelle oplossing…

Bekijk meer van

PersVeilig Arnold Karskens

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.