— dinsdag 8 december 2020, 14:30 | 0 reacties, praat mee

The Cartell Project zet werk vermoorde Mexicaanse journalisten voort

Sinds 2000 zijn volgens cijfers van Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) in Mexico 119 journalisten vermoord. Daarmee is het land een van de gevaarlijkste plekken ter wereld voor journalisten. Dit jaar werkten 60 journalisten van 25 internationale mediabedrijven uit 18 verschillende landen samen om de verhalen van hun vermoorde collega's na te jagen. Het eerste deel richt zich op het werk van de in 2012 vermoorde Mexicaanse journalist Regina Martínez.

“Het ombrengen van een journalist zal het verhaal niet doden”, zo is te lezen op de site. Het netwerk Forbidden Stories heeft als missie het werk van andere journalisten die worden bedreigd, gevangengezet of vermoord, voort te zetten en er over te publiceren. Het eerste onderzoek volgt de voetsporen van Martínez. Ze werkte al tien jaar voor het landelijke tijdschrift Proceso en schreef daar onder meer over drugkartels, corruptie en georganiseerde misdaad.

De journalisten achter The Cartel Project werkten tien maanden samen en onderzochten de wereldwijde netwerken van Mexicaanse drugskartels en hun politieke connecties over de hele wereld.

Er waren in 2012 geen concrete aanwijzingen dat Martínez werd bedreigd, maar Forbidden Stories toont aan dat het moordonderzoek ernstige tekortkomingen blootlegt. Acht jaar na de moord op Martínez is slechts één verdachte veroordeeld. Het beschrijft ook de context van extreem crimineel geweld en politieke corruptie in Veracruz ten tijde van Martínez ‘dood, evenals haar werk als verslaggever.

Forbidden Stories ontdekte dat Martínez een explosief rapport wilde publiceren over duizenden mensen die op mysterieuze wijze waren verdwenen in Veracruz. Meer bij The Cartell Project

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.