word studentlid

— maandag 18 juli 2016, 12:28 | 0 reacties, praat mee

Persvrijheidsfonds steunt journalist Princen in hoger beroep

Persvrijheidsfonds steunt journalist Princen in hoger beroep
Michiel Princen | Olivier Middendorp / Hollandse Hoogte

Het Persvrijheidsfonds steunt auteur en onderzoeksjournalist Michiel Princen in een hoger beroep dat tegen hem is ingesteld rond zijn boek De gekooide recherche. Princen won eerder dit jaar een zaak waarin een publicatieverbod en een forse geldstraf werd geëist door een man die in het boek voorkomt. Laatste wijziging: 18 juli 2016, 12:30

Die man gaat nu tegen die uitspraak in beroep. De ondersteuning door het Persvrijheidsfonds is bedoeld als tegemoetkoming in de juridische kosten die Princen nu moet maken. Het Persvrijheidsfonds ziet belang in een principiële uitspraak van de rechter.

Naast deze zaak steunt het Persvrijheidsfonds ook een zaak tegen een blogger en de Nederlandse Staat over een publicatieverbod van informatie uit het strafdossier van Willem Holleeder. Verder steunt het fonds, samen met journalistenbond NVJ, een zaak tegen freelance camera- en fotojournalisten Van Dun en Meesters.

In 2014 werd hun vanaf de straat gefilmde beeldmateriaal in beslag genomen en na een klaagschrift bij de rechtbank Oost-Brabant weer geretourneerd.

“Het filmverbod en de inbeslagname zijn opgelegd door een rechter-commissaris die ter plekke bij de doorzoeking was betrokken. Dat is een unieke situatie omdat doorgaans alleen een officier van justitie daarbij aanwezig is. Dat een rechter hier de doorzoeking leidt en tegelijkertijd een inperking van de vrije nieuwsgaring oplegt en daarover oordeelt, roept de vraag op of die rechter wel onafhankelijk is”, verklaart het fonds de steun in het hoger beroep.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.