website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Trouw-fotografen legden werk tijdelijk neer

Nick Kivits — Geplaatst in fotografie op woensdag 17 juni 2015, 14:03

Pexels

Pexels

Nieuws

UPDATE Een groep freelance fotografen die werkzaam is voor De Persgroep-krant Trouw heeft twee weken terug enkele dagen het werk voor hun krant neergelegd. Dat deden ze uit onvrede omtrent de nieuwe inkoopvoorwaarden van De Persgroep, waarmee het mediabedrijf zichzelf het recht geeft content door te plaatsen in andere kranten. Ook het feit dat De Persgroep zich een licentie toedicht om werk van fotografen te blijven hergebruiken schoot hen in het verkeerde keelgat.

Dat blijkt uit verschillende gesprekken die Villamedia voerde met fotografen. “We hebben met elkaar afgesproken dat als de krant zou bellen, we allemaal zouden zeggen dat we te druk waren”, aldus een van de fotografen die niet met naam genoemd wil worden. In totaal deden 24 beeldmakers mee met de actie. Zij schreven voorafgaand aan de actie samen een brief aan De Persgroep waarin ze aangaven niet akkoord te gaan met doorplaatsing van hun foto’s.

Van een staking is volgens de fotografen geen sprake. “We zijn uitgesloten van werk door De Persgroep omdat we niet meteen akkoord zijn gegaan met de nieuwe inkoopvoorwaarden. Dat is heel iets anders. De Persgroep gaf daarbij ook aan dat werk dat al geleverd was niet geplaatst en dus ook niet betaald zou worden als we niet akkoord zouden gaan.”

Het gros van de fotografen ging na de kortstondige werkweigering weer aan de slag voor de krant, zij het na het leveren van een disclaimer waarin ze stelden dat ze alleen ‘onder dwang’ akkoord gingen met de voorwaarden. Een vijftal fotografen die daarna nog steeds niet aan de slag ging, kreeg begin deze week te horen dat ze niet meer ingehuurd zouden worden door De Persgroep. Daarop gingen ook zij akkoord onder dwang.

Als gevolg van het protest werd de groep fotografen door De Persgroep uitgenodigd voor een bijeenkomst over de nieuwe inkoopvoorwaarden.  Ook fotografen van de Volkskrant hebben zo’n bijeenkomst gehad. “Daar zijn wel wat nuanceringen gedaan”, vertelt Narda van ’t Veer, van Unit, een bureau dat diverse fotografen vertegenwoordigt. Zij was aanwezig bij de Volkskrant-bijeenkomst. “Er is afgesproken dat die nuanceringen op papier gezet worden. Die brief zou snel moeten volgen.”

Wat die nuanceringen betreft, die zijn volgens Bart Verkade, zakelijk directeur bij De Persgroep, erg divers. Zo waren de aanwezige fotografen bang dat De Persgroep zou gaan acteren als fotostockbureau. Anderen waren bang dat de nieuwe inkoopvoorwaarden zouden betekenen dat De Persgroep de schadevergoeding zou innen bij misbruik door derden. “Dat is niet aan de orde, maar we willen wel samen met de fotografen actie kunnen ondernemen.” Dat die nuanceringen in een brief worden bevestigd, geeft ook Verkade aan. “Dat is iets wat de hoofdredacteuren van de kranten zelf opstellen. Ik weet dat hij bij Trouw al klaar is. Bij de Volkskrant wordt er nog aan gewerkt.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.