persveilig seminar

— woensdag 17 juni 2015, 14:03 | 0 reacties, praat mee

Trouw-fotografen legden werk tijdelijk neer

Pexels

UPDATE Een groep freelance fotografen die werkzaam is voor De Persgroep-krant Trouw heeft twee weken terug enkele dagen het werk voor hun krant neergelegd. Dat deden ze uit onvrede omtrent de nieuwe inkoopvoorwaarden van De Persgroep, waarmee het mediabedrijf zichzelf het recht geeft content door te plaatsen in andere kranten. Ook het feit dat De Persgroep zich een licentie toedicht om werk van fotografen te blijven hergebruiken schoot hen in het verkeerde keelgat. Laatste wijziging: 18 juni 2015, 16:00

Dat blijkt uit verschillende gesprekken die Villamedia voerde met fotografen. “We hebben met elkaar afgesproken dat als de krant zou bellen, we allemaal zouden zeggen dat we te druk waren”, aldus een van de fotografen die niet met naam genoemd wil worden. In totaal deden 24 beeldmakers mee met de actie. Zij schreven voorafgaand aan de actie samen een brief aan De Persgroep waarin ze aangaven niet akkoord te gaan met doorplaatsing van hun foto’s.

Van een staking is volgens de fotografen geen sprake. “We zijn uitgesloten van werk door De Persgroep omdat we niet meteen akkoord zijn gegaan met de nieuwe inkoopvoorwaarden. Dat is heel iets anders. De Persgroep gaf daarbij ook aan dat werk dat al geleverd was niet geplaatst en dus ook niet betaald zou worden als we niet akkoord zouden gaan.”

Het gros van de fotografen ging na de kortstondige werkweigering weer aan de slag voor de krant, zij het na het leveren van een disclaimer waarin ze stelden dat ze alleen ‘onder dwang’ akkoord gingen met de voorwaarden. Een vijftal fotografen die daarna nog steeds niet aan de slag ging, kreeg begin deze week te horen dat ze niet meer ingehuurd zouden worden door De Persgroep. Daarop gingen ook zij akkoord onder dwang.

Als gevolg van het protest werd de groep fotografen door De Persgroep uitgenodigd voor een bijeenkomst over de nieuwe inkoopvoorwaarden.  Ook fotografen van de Volkskrant hebben zo’n bijeenkomst gehad. “Daar zijn wel wat nuanceringen gedaan”, vertelt Narda van ’t Veer, van Unit, een bureau dat diverse fotografen vertegenwoordigt. Zij was aanwezig bij de Volkskrant-bijeenkomst. “Er is afgesproken dat die nuanceringen op papier gezet worden. Die brief zou snel moeten volgen.”

Wat die nuanceringen betreft, die zijn volgens Bart Verkade, zakelijk directeur bij De Persgroep, erg divers. Zo waren de aanwezige fotografen bang dat De Persgroep zou gaan acteren als fotostockbureau. Anderen waren bang dat de nieuwe inkoopvoorwaarden zouden betekenen dat De Persgroep de schadevergoeding zou innen bij misbruik door derden. “Dat is niet aan de orde, maar we willen wel samen met de fotografen actie kunnen ondernemen.” Dat die nuanceringen in een brief worden bevestigd, geeft ook Verkade aan. “Dat is iets wat de hoofdredacteuren van de kranten zelf opstellen. Ik weet dat hij bij Trouw al klaar is. Bij de Volkskrant wordt er nog aan gewerkt.”

Bekijk meer van

Trouw De Persgroep

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.