— donderdag 7 juli 2016, 22:20 | 0 reacties, praat mee

Persgroep past freelanceovereenkomst aan na berichtgeving Villamedia

CC0 / Pixabay

De nieuwe freelancevoorwaarden van de Persgroep zijn in strijd met de wet en worden derhalve in de loop van vrijdag aangepast. Dat meldt Bart Verkade, zakelijk directeur van de Persgroep, per sms aan Villamedia. In de nieuwe voorwaarden die freelancers eind vorige week ontvingen was in twee passages opgenomen dat de Persgroep zich het recht voorhoudt bij constatering van schijnzelfstandigheid alle daaruit voortvloeiende schade af te wentelen op de freelancer. "Op dat vlak zijn de voorwaarden inderdaad niet juist", geeft Verkade toe. "Het punt is dat wij een eventuele naheffing van loonheffing kunnen verhalen op een freelancer. Meer zijn we nooit van plan geweest."

Binnen de wet is het voor opdrachtgevers mogelijk om eventuele naheffing van loonbelastingen terug te vorderen op de opdrachtnemer als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. De rekening voor eventuele schade en boete wanneer blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid kunnen echter niet doorgeschoven worden naar opdrachtnemers.

Ook op Twitter meldt Verkade donderdagavond dat de voorwaarden vrijdag aangepast worden. “De voorwaarden zijn op dit punt inderdaad niet juist”, aldus Verkade. “We passen ze aan.” Nadat Villamedia eerder donderdag melding maakte van de fout in de freelancevoorwaarden meldde minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher op Twitter dat werkgevers premies inderdaad niet mogen verhalen op freelancers. Doen ze dat toch, dan riskeren ze een maximale gevangenisstraf van één maand.

Bekijk meer van

De Persgroep

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.