Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 3 juli 2015, 16:44 | 1 reactie, praat mee

Persgroep en NVJ ‘wisselen standpunten uit’

Het overleg tussen de Persgroep, NVJ, DuPho en FLA over de inkoopvoorwaarden van de Persgroep heeft geen direct resultaat opgeleverd. Dat valt af te leiden uit een verklaring van de NVJ. Die spreekt van een 'verkennend gesprek'. En 'De gezamenlijke inzet blijft vooralsnog om tot een oplossing te komen'.

De grootste pijnpunten in de inkoopvoorwaarden, de ruime omvang van de licentie, de eenmalige vergoeding die daar tegenover staat en de inperking van het ondernemerschap zoals die uit verschillende bepalingen voortvloeit, zijn nog onverkort van kracht.

In een toelichting zegt NVJ-secretaris Rosa Garcia Lopez dat de komende week gekeken wordt welk concreet vervolg het gesprek krijgt.

Eerder dreigden de belangenorganisatie met een rechtszaak als de Persgroep niet wilde praten.

Bekijk meer van

persgroep NVJ FLA

Praat mee

1 reactie

Jan Everhard, 9 juli 2015, 19:19

De opstelling van de Persgroep bij monde van de heer Verkade in het overleg over ‘de inkoopvoorwaarden’ (alleen al het woord ‘inkoopvoorwaarden’ duidt op een minachting voor het werk van fotograferende en schrijvende journalisten) is cynisch. Glashard gaat de Persgroep voorbij aan alle rechten - auteursrecht en de rechten die nieuw burgerlijk wetboek ons geeft - van de betroffen collega’s. Verkade is een sofist die de indruk wil wekken zeer geleerd te zijn en hij probeert de mensen van wie hij wil inkopen te overtuigen van zijn gelijk. Volgens Plato doen sofisten echter alleen maar onware uitspraken! Geloof je Verkade niet dan rest de uitsluiting! Je mag niet meer meedoen met de Persgroep.
Ik vermoed dat de heer Verkade vreemd zou opkijken als de website-provider van de Persgroep inkoopvoorwaarden zou presenteren waarbij de inhoud van de websites van de Persgroep automatisch eigendom zou worden van de provider, die er ook nog geld mee zou gaan verdienen. Hij verwacht wel dat freelance (foto)journalisten voetstoots met de inkoopvoorwaarden akkoord gaan ..... in het belang van een gezonde Persgroep (sic)
De houding van de Persgroep is erger dan de zaak ‘Sanoma’ van enkele jaren geleden. Na een lange en taaie strijd heeft Sanoma zijn inkoopvoorwaarden zo aangepast dat er voor de zelfstandige freelance (foto)journalisten mee te werken viel. Hoe gaat het verder? Ik ben bang dat de Persgroep zich niets gelegen laat liggen aan de argumenten van NVJ/NVF en DuPho en dat we noodgedwongen ons moeten voorbereiden op een conflict met de Persgroep. Er staat heel veel op het spel. We kunnen en mogen dit conflict niet uit de weg gaan.
Jan Everhard.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.