— maandag 27 juni 2022, 08:20 | 0 reacties, praat mee

Pauline Augustyn en Tinneke van Ransbeeck winnen NTR Podcastprijs 2022

Vlnr: Tinneke van Ransbeeck, Pauline Augustyn, Rokhaya Seck en Lieselot Mariën - © NTR/Ben Houdijk

Pauline Augustyn en Tinneke van Ransbeeck zijn de winnaars van de respectievelijk eerste en tweede prijs van de NTR Podcastprijs, die zondag werd uitgereikt in TivoliVredenburg in Utrecht. Laatste wijziging: 28 juni 2022, 08:39

Pauline Augustyn maakt de podcast ‘Le village des fous’, een ‘gedramatiseerde documentaire’ over ‘een onverklaarbare gekkenplaag in een Frans dorpje in 1951’. ‘‘De semi-fictieve vorm is intrigerend, de acteurs zijn overtuigend en het geluidsontwerp mooi en gelaagd’, aldus de jury. De tweede prijs ging naar Tinneke van Ransbeeck voor haar podcast ‘Stormjager’, een documentaire over drie Nederlanders die op onweer en tornado’s jagen. ’ ‘Een inzending met veel lucht en humor, kleurrijke figuren en een poëtische vertelwijze’, zo oordeelde de jury.

De publieksprijs ging naar Lieselot Mariën, die een verhaal maakte over ‘een zwerm bijen en de verdwijning van een zenleraar’. Volgens de NTR haalde Mariën ‘beduidend meer stemmen’ dan de concurrentie. ‘De verscheidenheid aan onderwerpen was verrassend, evenals de originaliteit van de verhalen. Dat er qua vorm en vertelwijze veel is geëxperimenteerd dit jaar vond de jury prijzenswaardig’, aldus Willemijn Francissen, mediadirecteur van de NTR en voorzitter van de jury. Dutch Directors Guild reikte een coachingsbon uit aan Rokhaya Seck voor haar podcast ‘De ik-en-mijn-pik-man’, waarmee Seck begeleiding van een ervaren maker kan krijgen bij haar verdere carrière.

Alle genomineerde podcasts zijn te beluisteren via het podcastkanaal van de NTR Podcastprijs op de website en in de app van NPO Radio 1. Het hele juryrapport is hier te lezen. De NTR Podcastprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge makers uit Nederland en België. De NTR biedt tevens hulp en ondersteuning bij het maken van podcasts onder de noemer ‘De Podcastdokter’. In het verleden was de prijs, die sinds 1993 uitgereikt wordt, bekend onder de naam ‘NTR Radioprijs’ en lag de klemtoon op radio. Sinds een aantal jaar is de focus verschoven naar podcasts.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.