basis naar compleet

— maandag 2 juli 2018, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Römer wil publiek stelsel op de schop gooien, Hilversum steigert

Paul Römer - © Valerie Kuypers / ANP

NTR-directeur Paul Römer denkt dat de publieke omroep met minder geld programma's als Andere Tijden, Brandpunt+ en Tegenlicht kan behouden, als het huidige omroepbestel op de schop gaat. Vanuit Hilversum klinkt verzet, de coalitie staat niet afwijzend tegenover het plan. Laatste wijziging: 2 juli 2018, 09:06

Plan Römer
In het AD stelt Römer voor om van alle omroepen productiehuizen te maken. Zij kunnen dan ideeën aandragen voor programma’s, maar ze krijgen geen gegarandeerde zendtijd meer. “Een fundamentele ingreep is nodig, anders zijn we de publieke omroep straks kwijt.”

In Römers plan blijft in 2021 in feite maar één omroep over die alle kanalen aanstuurt: de NPO, die moet fuseren met de taakomroepen NOS en NTR. Römer ziet verder in dit plan dat NPO 1, 2 én 3 in elk geval voorlopig blijven bestaan.

Reacties op voorstel om bestel te wijzigen
De reacties op het voorstel lieten niet lang op zich wachten.

Ook KRO-NCRV directeur Jochem de Jong is fel gekant tegen het plan van Römer. “Geen goed plan; omroepen zijn uiteindelijk maatschappelijk geworteld, productiehuizen zijn dat niet. De meeste zijn in Amerikaanse handen en pompen formats rond de globe, het is toch “u vraagt, wij draaien”. Uitzonderingen op dat model zijn zeldzaam. Er komt best veel innovatie uit de publieke omroepen, hoe zitten de productiehuizen op dat punt? Is daar ruimte om te experimenteren? Of is het pluriforme Nederlandse bestel zo gek nog niet? Dus: ‘careful what you wish for’. Paul Romer heeft makkelijk praten, de NTR is een taakomroep zonder leden. Ook dat nog…”

De Avrotros komt met de volgende reactie: “In het plan van Paul Römer bepaalt straks een persoon definitief wat Nederland te zien en horen krijgt. Dat is uiterst gevaarlijk. We moeten de (beperkte) democratie in ons publieke bestel juist koesteren. De publieke omroep moet er voor iedereen zijn en niet afhankelijk van de smaak en voorkeur van een persoon.”

Politiek reacties
Coalitiepartijen VVD, D66 en CDA vinden het pleidooi van NTR-directeur Paul Römer voor een andere inrichting van de publieke omroep ‘interessant’. CDA’er Harry van der Molen: “Iemand die de eigen organisatie ter discussie stelt moet altijd gehoord worden. Het is wel belangrijk, daar zit wel een punt van aandacht, dat er pluriformiteit blijft bestaan.”

“Ik ben blij dat mensen uit de publieke omroepen nadenken over hoe de NPO er nu en in de toekomst uit zou kunnen zien. Focus op kerntaken, op wat de toegevoegde waarde van de NPO is, is wat de VVD betreft altijd een goed idee,” zegt Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz.

Deze week debatteert de Tweede Kamer met Slob over de aangekondigde bezuinigingen. Meer bij NOS / AD / Trouw / Eindhovens Dagblad (betaald, via Blendle) / De Telegraaf / NRC / Spreekbuis

 

 

 

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.