website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Römer wil publiek stelsel op de schop gooien, Hilversum steigert

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in discussie op maandag 2 juli 2018, 08:56

Paul Römer

Paul Römer - © Valerie Kuypers / ANP

Nieuws NTR-directeur Paul Römer denkt dat de publieke omroep met minder geld programma's als Andere Tijden, Brandpunt+ en Tegenlicht kan behouden, als het huidige omroepbestel op de schop gaat. Vanuit Hilversum klinkt verzet, de coalitie staat niet afwijzend tegenover het plan.

Plan Römer
In het AD stelt Römer voor om van alle omroepen productiehuizen te maken. Zij kunnen dan ideeën aandragen voor programma’s, maar ze krijgen geen gegarandeerde zendtijd meer. “Een fundamentele ingreep is nodig, anders zijn we de publieke omroep straks kwijt.”

In Römers plan blijft in 2021 in feite maar één omroep over die alle kanalen aanstuurt: de NPO, die moet fuseren met de taakomroepen NOS en NTR. Römer ziet verder in dit plan dat NPO 1, 2 én 3 in elk geval voorlopig blijven bestaan.

Reacties op voorstel om bestel te wijzigen
De reacties op het voorstel lieten niet lang op zich wachten.

Ook KRO-NCRV directeur Jochem de Jong is fel gekant tegen het plan van Römer. “Geen goed plan; omroepen zijn uiteindelijk maatschappelijk geworteld, productiehuizen zijn dat niet. De meeste zijn in Amerikaanse handen en pompen formats rond de globe, het is toch “u vraagt, wij draaien”. Uitzonderingen op dat model zijn zeldzaam. Er komt best veel innovatie uit de publieke omroepen, hoe zitten de productiehuizen op dat punt? Is daar ruimte om te experimenteren? Of is het pluriforme Nederlandse bestel zo gek nog niet? Dus: ‘careful what you wish for’. Paul Romer heeft makkelijk praten, de NTR is een taakomroep zonder leden. Ook dat nog…”

De Avrotros komt met de volgende reactie: “In het plan van Paul Römer bepaalt straks een persoon definitief wat Nederland te zien en horen krijgt. Dat is uiterst gevaarlijk. We moeten de (beperkte) democratie in ons publieke bestel juist koesteren. De publieke omroep moet er voor iedereen zijn en niet afhankelijk van de smaak en voorkeur van een persoon.”

Politiek reacties
Coalitiepartijen VVD, D66 en CDA vinden het pleidooi van NTR-directeur Paul Römer voor een andere inrichting van de publieke omroep ‘interessant’. CDA’er Harry van der Molen: “Iemand die de eigen organisatie ter discussie stelt moet altijd gehoord worden. Het is wel belangrijk, daar zit wel een punt van aandacht, dat er pluriformiteit blijft bestaan.”

“Ik ben blij dat mensen uit de publieke omroepen nadenken over hoe de NPO er nu en in de toekomst uit zou kunnen zien. Focus op kerntaken, op wat de toegevoegde waarde van de NPO is, is wat de VVD betreft altijd een goed idee,” zegt Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz.

Deze week debatteert de Tweede Kamer met Slob over de aangekondigde bezuinigingen. Meer bij NOS / AD / Trouw / Eindhovens Dagblad (betaald, via Blendle) / De Telegraaf / NRC / Spreekbuis

 

 

 

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.