— dinsdag 12 oktober 2021, 13:22 | 0 reacties, praat mee

Paul Stamsnijder: “Omtzigt maakt karikatuur van communicatie overheid”

© Bart Maat / ANP

Paul Stamsnijder, partner van adviesbureau Reputatiegroep BV, vindt het een vooroordeel om te stellen dat 'communicatie' vooral draait om verpakken van beleid, spinning en framing, zoals Pieter Omtzigt afgelopen weekend in een opinie schreef.

Volgens de politicus besteedt de overheid onevenredig veel geld aan het ‘verkopen’ van beleid, in plaats van het nadenken daarover. “Stop liever geld in doordacht beleid dan in een leger aan voorlichters.” Zo luidde de titel van de opinie.

“Omtzigt gaat eraan voorbij dat de meeste communicatieprofessionals al decennia zijn opgeleid om communicatie in het hart van het beleid te plaatsen”, stelt Stamsnijder. “Niet voor niets gaat zoveel aandacht uit naar dilemmalogica, het organiseren van tegenspraak en meer aandacht voor de uitvoering. Dat gaat veel verder dan voorlichting alleen.”

Volgens Stamsnijder zoeken veel organisaties - ook overheden - constant naar manieren om hun communicatiekracht te versterken. “Dat vereist professionalisering en een debat over kwaliteit, niet over de hoeveelheid overheidsvoorlichters. En dat gaat veel verder dan voorlichting alleen - goede communicatie is tweerichtingsverkeer en dat draagt direct bij aan beter beleid.”

In de discussie over professionalisering van het communicatievak pleit Stamsnijder voor een focus op kwaliteit, niet kwantiteit. “Minder communicatie leidt niet automatisch tot beter beleid - voor een communicatieve, responsieve overheid zijn goede denktanks en topprofessionals in communicatie beiden randvoorwaarden. Dat vraagt om een heldere en liefst uitvoerbare visie. Daaraan zou Omtzigt een bijdrage kunnen leveren.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.