word actief nvj klein

— woensdag 22 juni 2016, 09:47 | 0 reacties, praat mee

Partij DENK: tijd voor eed van trouw voor journalisten

Remko de Waal / ANP

Om wantrouwen onder de bevolking rond de media weg te nemen, is volgens politieke partij DENK de invoering van een eed van trouw voor journalisten een goed idee. "Zelfregulering en het trouw zweren aan beroepsethiek en -integriteit zal het vertrouwen in de media vergroten", verwacht DENK-partijlid Tunahan Kuzu. Laatste wijziging: 23 juni 2016, 13:50

Volgens Kuzu hebben journalisten een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en laten we andere beroepsuitoefenaars met grote invloed (accountants, rechters, artsen en politici) óók een eed afleggen. Het voorstel is na het omstreden ‘trap er niet in’-filmpje een volgende poging de vermeende onbetrouwbaarheid van ‘de media’ aan de kaak te stellen.

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de journalistenvereniging NVJ stelt dat de vergelijking van Kuzu niet opgaat. “Journalistiek is een open beroepsgroep en is niet te vergelijken met bijvoorbeeld artsen en advocaten.” Bruning zegt tegenover RTL Nieuws dat bij hem alarmbellen afgaan als een politicus voor zo’n verplichte eed van trouw pleit. Een vrijwillige eed zou volgens de NVJ kunnen, maar Bruning wijst erop dat een dergelijk voorstel in het verleden al eens is gedaan.

DENK heeft een moeizame verhouding met de Nederlandse pers. Naast de insinuatie dat journalisten er een dubbele agenda op nahouden, zagen ze in een bericht over onderzoek naar malversaties door partijlid Selçuk Öztürk toen hij ondernemer was in Limburg hun gelijk over een bevooroordeelde pers bevestigd.

Bekijk meer van

DENK

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.