— donderdag 8 oktober 2015, 12:19 | 0 reacties, praat mee

‘Inlichtingenwet Plasterk onder druk door uitspraak Europees Hof’

Bob Mical / CCBY

De uitspraak van het Europese Hof waarbij de zogeheten 'Safe Harbor'-overeenkomst wordt opgeschort heeft grote consequenties voor de plannen van minister Ronald Plasterk om de Nederlandse inlichtingendiensten meer bevoegdheden te geven. Dat stellen advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten en Nico van Eijk, hoogeleraar Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Instituut voor Informatierecht (IVIR), tegen NU.nl. Laatste wijziging: 8 oktober 2015, 12:24

Het verdrag regelde de opslag van Europese privégegevens in de Verenigde Staten, maar volgens de hoogste Europese rechtbank zijn die gegevens daar niet veilig.

“Dit arrest gaat over uitwisseling van persoonlijke data naar de VS, én over het feit dat de geheime diensten toegang hebben tot die data. Mass surveillance is volgens het Hof in strijd met het grondrecht op privacy”, stelt Volgenant tegen NU.nl. “Als het aan Minister Plasterk ligt, mag al het internetverkeer ongericht worden onderschept. Dat voorstel kan de prullenbak in. Het arrest van het Hof van vandaag maakt duidelijk dat dat niet kan”, zegt hij.

Volgens Van Eijk is de uitspraak releveant “voor het Europese en nationale debat inzake nationale veiligheidsdienten. Het is onvermijdelijk dat toezicht op nationale veiligheid aan dezelfde norm moet voldoen als nu door het Hof gesteld”, zegt hij. Die norm legt forse beperkingen op aan het massaal verwerken van gegevens. Van Eijk verwacht dat er meer beperkingen komen voor het verzamelen van gegevens.

Er was al veel kritiek op de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Lees ook het artikel over de wet in Villamedia Magazine.

Bekijk meer van

Plasterk Europa

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.