— maandag 19 oktober 2020, 07:46 | 0 reacties, praat mee

Tienduizenden Fransen demonstreren voor vrijheid van meningsuiting

© JP Pariente / Sipa

In Frankrijk is in diverse steden gedemonstreerd voor de vrijheid van meningsuiting. De bijeenkomsten waren een eerbetoon aan de leraar Samuel Paty. Die werd vrijdag door een extremistische moslim onthoofd, omdat hij tijdens een les Mohammed-cartoons had laten zien. Laatste wijziging: 20 oktober 2020, 08:33

De aanslagpleger, een 18-jarige Tsjetsjeen, is kort na de moord doodgeschoten door de politie.

Naar schatting waren er zondag in totaal tienduizenden mensen op de been in onder andere Parijs, Lyon en Bordeaux, meldt de NOS. Sommige demonstranten hadden borden bij zich met teksten als ‘Je Suis Prof’ en ‘Je Suis Samuel’, verwijzingen naar de leus ‘Je Suis Charlie’. Die werd in 2015 gebruikt als symbool voor de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, na de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. In dat blad stonden geregeld spotprenten van de profeet Mohammed.

Charlie Hebdo steunt de demonstraties, net als vakbonden en politieke leiders. Het kantoor van president Macron liet zaterdag weten dat Paty op een later moment een nationaal eerbetoon krijgt. Volgens Franse media zal dat woensdag plaatsvinden, de locatie is nog onbekend.

Verder heeft president Macron na een ingelaste vergadering van de ministerraad bekendgemaakt dat in Frankrijk scholen binnenkort beter worden beveiligd. Ook is besloten om het toezicht op online-propaganda van radicale islamitische groepen op te schroeven.

De maatregels zijn genomen, nadat een leraar afgelopen vrijdag op straat werd onthoofd. Volgens collega’s van het Collège du Bois d’Aulne zou Paty een naaktfoto van profeet Mohammed hebben laten zien aan zijn leerlingen tijdens een les over vrijheid van meningsuiting. De desbetreffende Mohammed-afbeelding die Paty zou hebben laten zien, is dezelfde als die Charlie Hebdo in 2015 publiceerde. Meer bij RTL Nieuws / BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.