Het lekken bij de corona-persconferenties van premier Rutte

Veel nieuws van de live-persconferenties van premier Rutte over corona-maatregelen is al bekend voordat de persconferentie gegeven wordt. Maar de dynamiek rond het perslek is behoorlijk veranderd tijdens de corona-crisis, meldt Adformatie. Normaal gesproken komt de informatie vanuit de politiek, de coalitiepartijen, waarin de bekende spindokters de Haagse verslaggevers iets influisteren of toestoppen. Altijd met als doel de belangen van een partij of politicus te dienen. Nu zijn het andere spelers in Den Haag die op informatie zitten.
Tegenwoordig meldt politiek NOS-verslaggever Xander van der Wulp het in de uitzending dat hij de maatregelen gaat noemen die later bekend worden gemaakt. “En dan nog krijg ik op Twitter vaak de kritiek dat ik alles al verklapt heb. Dat is best een opvallend verwijt aan een journalist.”
De vraag is volgens Adformatie wie er nu precies verantwoordelijk is voor al die gelekte maatregelen. Is het een opzetje van het kabinet, dat strategisch communiceert en maatregelen in de week legt; een intelligente lekdown? Of is het gewoon de dynamiek van een crisis van deze omvang met veel belanghebbenden?
Het Outbreak Management Team beschikt over de cruciale gegevens; het brengt het adviesrapport uit dat de basis is voor de besluiten van het kabinet. Het lijkt een centrale speler te zijn in het voortijdig verspreiden van informatie. Naast een aantal vaste leden, onder wie de voorzitter Jaap van Dissel van het RIVM, wisselt het van samenstelling al naar gelang de expertise die er nodig is. Soms zelfs per agendapunt. Er kunnen dertig tot veertig personen aan deelnemen; virologen, mensen uit ziekenhuizen, medisch specialisten - een redelijk lastig te controleren groep met vaak een eigen achterban en belang.
Het kabinet zelf heeft weinig belang bij het lekken van informatie, zegt Van der Wulp. “Het heeft ook echt een nadeel als de adviezen van het Outbreak Team al eerder bij ons bekend zijn, want wil het kabinet daarvan afwijken, dan zien we precies op welke punten. Dan ontstaat er direct discussie waarom het een deskundig advies niet overneemt. Dat maakt de bewegingsruimte van het kabinet redelijk beperkt.”
Van der Wulp zegt zich bewust te zijn van de rol die hij speelt in het verspreiden van gelekte informatie. Hij zegt het publiek meer dan anders te vertellen hoe hij en zijn collega’s aan informatie zijn gekomen.
Praat mee