word studentlid

— maandag 3 juli 2023, 09:36 | 0 reacties, praat mee

Een van de oudste kranten ter wereld na 320 jaar alleen nog online te lezen

Een van de oudste kranten ter wereld na 320 jaar alleen nog online te lezen
© Matthias Röder/dpa

In Oostenrijk is de Wiener Zeitung vrijdag voor de laatste keer op papier verschenen. Het is een van de oudste kranten ter wereld, maar na 320 jaar zal de krant enkel nog online te lezen zijn. Een overheidsbesluit betekende het einde van de papieren editie. Laatste wijziging: 3 juli 2023, 14:53

“116.840 dagen, 3839 maanden, 320 jaar, 12 presidenten, 10 keizers, 2 republieken, 1 krant”, stond er vrijdag op de laatste voorpagina van de krant.

De Wiener Zeitung is namelijk in handen van de Oostenrijkse overheid (al was en blijft er redactionele onafhankelijkheid). De regering, gevormd door de conservatieve ÖVP en de Groenen, paste onlangs wetgeving aan waardoor bedrijven niet meer verplicht zijn om bepaalde meldingen over hun onderneming te laten publiceren in de krant. Die publicaties leverden de krant jaarlijks 18 miljoen euro op, de belangrijkste financieringsbron voor een krant die nog maar 8.000 exemplaren per dag verkoopt. Dit besluit om te stoppen met die meldingen werd bekritiseerd door de oppositie en de redactie van de Wienier Zeitung, maar dat mocht niet baten. De bedrijfsmeldingen worden nu middels een online platform geregeld. 

Het einde van de papieren krant betekent ook dat 63 medewerkers zijn ontslagen. De redactie is teruggebracht van 35 naar twintig personen. Sinds eind 2022 is er door een team van elf mensen, waarvan ongeveer de helft afkomstig is van de redactie, gewerkt aan de herpositionering van de krant. De oude naam verdwijnt, de krant gaat verder onder de naam WZ. In 2024 kom er wel weer een printproduct, maar hoe dat er precies uit moet gaan zien is nog niet helemaal duidelijk.

De redactie van de Wiener Zeitung heeft in een artikel de titel van de oudste nog op papier verschijnende kranten overgedragen aan de Hildesheimer Allgemeine Zeitung in Niedersaksen, die bestaat sinds 1705. Een oplettende lezer wijst Villamedia op het feit dat het Haarlems Dagblad op de voorpagina stelt de oudste nog bestaande krant ter wereld te zijn. Volgens Ronald Frisart, oud-redacteur van het Haarlems Dagblad, dwong de bezetter in 1942 de ‘Opregte Haerlemsche Courant’ en ‘Haarlems Dagblad’ tot een fusie. De krant ging verder met als hoofdtitel Haarlems Dagblad en daaronder de titel van de Opregte. Zo is het tot op de huidige dag. De Opregte stamt van 1656 en daarom claimt Haarlems Dagblad/de Opregte de oudste nog bestaande krant ter wereld te zijn. Meer bij WZ / Tageschau

De laatste alinea van dit bericht is op 3-7-2023 aangepast.

 

Bekijk meer van

WZ Wiener Zeitung Oostenrijk

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.