data als kans

— zondag 15 mei 2022, 06:38 | 0 reacties, praat mee

Oud-journalist en pater karmeliet Titus Brandsma wordt deze zondag heilig verklaard

© ANP/Manon Bruininga

Pater karmeliet Titus Brandsma (1881 - 1942) staat vanaf deze zondag officieel als H. (Heilige) Titus Brandsma vermeld in de canon van de heiligen van de rooms-katholieke kerk. Zijn heiligverklaring, die zondagmorgen op het Sint-Pietersplein in Rome zal zijn, heet dan ook officieel de canonisatie. De canon bevat duizenden namen, maar Nederland kreeg er in de laatste honderd jaar maar vijf heiligen bij. Laatste wijziging: 15 mei 2022, 10:38

Nederland draagt namelijk minder intensief kandidaat-zaligen en -heiligen voor bij de Congregatie voor de Heiligverklaringen in Rome dan overwegend katholieke landen, zeggen kerkgeleerden.

Om heilig te worden moet een kandidaat eerst zalig zijn verklaard, zoals met Titus Brandsma al in 1985 gebeurde. De kandidaat-heilige moet een door een speciale commissie uit het Vaticaan vastgesteld wonder hebben verricht. Brandsma zou gezorgd hebben voor de wonderbaarlijke genezing van een Amerikaanse pater die aan ongeneeslijke kanker leed. Als Brandsma vanaf zondag heilig is, kunnen gelovigen uit hele wereld tot Sint Titus bidden, want hij is dan volgens de kerk de voorspraak voor mensen op aarde. Vaak is een heilige ook beschermer van een stad of beroepsgroep.

Katholieke journalisten uit Nederland en België willen dat Brandsma de patroonheilige voor de journalistiek wordt, aangezien hij in zijn leven onder meer als journalist werkte.

Paus heeft alleenrecht
De paus heeft het alleenrecht op canonisatie. Paus Franciscus spreekt een vastgestelde Latijnse formule uit en beveelt aan dat de nieuwe heilige “devoot wordt geëerd”. Zondag worden tien religieuzen gecanoniseerd. Hun levensgrote portretten hangen op het Sint-Pietersplein.

De oudst bekende heiligverklaring is die van bisschop Udalric van Augsburg in 993. In 2007 werd voor het laatst een Nederlander, pater Karel Houben uit Munstergeleen, heilig verklaard. Houben heette ook wel “de man met de genezende handen” vanwege de vele wonderbaarlijke genezingen waarbij hij betrokken was.

Titus Brandsma werd in Nederland al vele jaren geëerd, met name vanwege zijn verzetsverleden in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn tal van straten, scholen, parochies en instellingen naar hem genoemd. Brandsma kreeg in 1982 het Verzetsherdenkingskruis.

Bekijk meer van

Titus Brandsma Paus

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.