— woensdag 30 maart 2022, 15:38 | 1 reactie, praat mee

Journalisten willen Nederlandse pater Karmeliet Titus Brandsma uitroepen tot patroonheilige van de journalistiek

© ANP

Journalisten die in het Vaticaan in Rome werken willen dat de Nederlandse pater Karmeliet Titus Brandsma (1881 - 1942) wordt uitgeroepen tot patroonheilige van de journalistiek. Brandsma, die op 15 mei heilig wordt verklaard, werkte zelf voor de Tweede Wereldoorlog ook als journalist. Op de Filippijnen bestaat al een naar hem genoemde prijs voor journalisten. Laatste wijziging: 31 maart 2022, 11:07

De bisdommen Groningen-Leeuwarden en Den Bosch brengen deze week een speciaal Titus Brandsma-magazine uit ter ere van de heiligverklaring. “Want zijn naam is in Nederland wel redelijk bekend, maar in het buitenland is hij veel bekender en heeft hij een geweldige reputatie”, aldus de samenstellers van het magazine.

Titus Brandsma was hoogleraar aan wat toen nog de Katholieke Universiteit Nijmegen heette. Hij was erg kritisch tegenover het opkomend nazisme en verzette zich in het begin van de oorlog openlijk tegen verplichte NSB-advertenties in dagbladen. Daarom werd hij in 1942 gearresteerd en via Kamp Amersfoort afgevoerd naar concentratiekamp Dachau. Daar overleed de Karmeliet aan ontberingen, maar na de oorlog roemden overlevende mede-kampgenoten hem om zijn hulp en steun in Dachau.

Titus Brandsma werd in 1985 al zalig verklaard. Begin dit jaar besloot paus Francisus om een wonder waar Brandsma bij betrokken zou zijn geweest te erkennen. Dat maakte de weg vrij voor de heiligverklaring in mei.

Bekijk meer van

Vaticaan

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

GJ de Groot, 31 maart 2022, 04:01

Kopjesmaker struikelt opzichtig.
Wie het kopje “Nederlandse pater Karmeliet Titus Brandsma uitgeroepen tot patroonheilige van de journalistiek” ziet, denkt ‘das snel gegaan’. Leest die dan het bericht, dan blijkt de vork nog niet in de steek te zitten: ‘Journalisten die in het Vaticaan in Rome werken willen dat de Nederlandse pater Karmeliet Titus Brandsma (1881 - 1942) wordt uitgeroepen tot patroonheilige van de journalistiek. ’ Het is de eerste zin van het bericht waar die kopjesmaker zich weinig aan gelegen heeft laten liggen.  Is dit nou journalistiek?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.