PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 15 maart 2021, 15:17 | 0 reacties, praat mee

Oud-hoofdredacteur Rusbridger stopt bij media-commissie na IRA-bekentenis voormalige Guardian-columnist

Roy Greenslade in 2017. De oud-columnist bekende recent zijn steun voor de gewapende strijd van de IRA, zonder daar in zijn werk open over te zijn. | Shutterstock

Alan Rusbridger, voormalig hoofdredacteur van dagblad The Guardian, is opgestapt bij een speciale Ierse commissie die nadenkt over de toekomstige rol en financiering van media in het land. Rusbridger vond zijn positie niet langer houdbaar, nadat een columnist die indertijd onder Rusbridger werkte, bekende dat hij de Ierse terreurbeweging IRA en hun gewelddadige strijd had gesteund. Laatste wijziging: 15 maart 2021, 16:08

Roy Greenslade schreef 28 jaar lang, tot maart vorig jaar, over media voor de krant. Eind februari bekende Greenslade in een stuk de gewelddadige kant van de IRA te begrijpen en te steunen. Greenslade leverde onder een pseudoniem stukken voor de IRA-krant An Phoblacht.

Deze activiteiten hield Greenslade geheim voor The Guardian. “Ik betreur mijn steun aan hen die vochten niet. Ik ben verheugd dat ik uit m’n schuilplaats kan komen en mijn standpunt kan uitleggen aan iedereen, inclusief, natuurlijk, mijn kleinkinderen.”

Rusbridger zegt dat de zogeheten Future of the Media commissie werkt aan belangrijke besluiten voor Ierland en dat zijn lidmaatschap nu alleen maar van dat werk zou afleiden.

Op 8 maart schreef Rusbridger een stuk in de Irish Times waarin hij stelt dat de bekentenis van Greenslade onder zijn hoofdredacteurschap “ongemakkelijke vragen” opwerpt.

Rusbridger: “Aan de ene kant leidt het af van de hoofdzaak. Greenslade had nooit een rol op hoofdredactioneel niveau binnen The Guardian. Hij schreef verder nooit een openingsverhaal over Noord-Ierland. Op momenten dat hij en ik spraken, ging dat alleen over zijn mediacolumns, niet over zijn wensen voor een verenigd Ierland.”

Na een klacht van de Ierse politicus Máiría Cahill over een Guardian-column van Greenslade uit 2014, werd zijn volledige productie voor de krant doorgelicht. Drie stukken gingen uiteindelijk offline - in het bijzonder een waarin Greenslade kritisch sprak over een documentaire waarin Cahill stelde te zijn verkracht door een voormalig IRA-lid.

De krant bood Cahill excuses aan. Ze vindt dat Greenslade eerder open kaart had moeten spelen over zijn sympathieën. Rusbridger zegt het eveneens jammer te vinden dat Greenslade tot zijn pensionering heeft gewacht om zijn steun aan de gewapende strijd openbaar te maken. Rusbridger zegt wat teleurstelling betreft voor zichzelf en andere voormalige collega’s te spreken.

De oud-hoofdredacteur schreef in de Irish Times verder dat Greenslade zich meende te moeten verschuilen een ander probleem blootlegt: journalisten waarbij werk en persoonlijke overtuigingen mogelijk overlappen.

“Ik heb met ontelbare journalisten gewerkt die zeer sterke politieke standpunten en banden onderhielden. Sommige daarvan privé, sommige publiek bekend. In hoeverre moeten zulke overtuigingen publiek gemaakt worden, zelfs als ze zelf oprecht overtuigd zijn dat het geen invloed heeft op wat ze schrijven?”, aldus Rusbridger.

De overige leden van de Future of the Media-commissie stelden vorige week unaniem dat Rusbridger graag binnenboord hielden.  Meer bij The Guardian

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.