PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 13 mei 2016, 14:57 | 0 reacties, praat mee

Alan Rusbridger geen voorzitter Scott Trust

Andy Rain / EPA

Alan Rusbridger zal geen voorzitter worden van de Scott Trust, het fonds dat eigenaar is van de Guardian Media Group waartoe de Britse krant The Guardian ook behoort. Dat meldt Buzzfeed. De voormalige hoofdredacteur van The Guardian zou in september Liz Forgan opvolgen, maar de financiële staat van de krant zou roet in het eten hebben gegooid. . Laatste wijziging: 13 mei 2016, 15:07

Onder Rusbridger werd The Guardian een van de best bezochte krantensites ter wereld, waren er samenwerkingen met klokkenluiderssite WikiLeaks en bracht de krant enorme scoops zoals het telefoonschandaal bij de inmiddels opgeheven Britse tabloid News of the World en won het een Pulitzer voor de verslaggeving over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Maar sinds hij eind 2014 opstapte als hoofdredacteur is er volgens Rusbridger veel veranderd en de veranderde omstandigheden vragen om drastisch veranderde oplossingen, zo schrijft hij in een mail aan het personeel. In een verklaring van Rusbridger die werd vrijgegeven door de Scott Trust zegt Rusbridger dat het duidelijk is dat door het economische klimaat nieuwe businessmodellen gecreëerd moeten worden en “ik begrijp waarom een nieuw team een nieuwe voorzitter wil hebben”.

Volgens sommige Britse media is zijn benoeming geblokkeerd door zijn opvolger Katharine Viner en David Pemsel, ceo van de Guardian Media Group vanwege de financiële staat van The Guardian. Op dit moment is er een reorganisatie gaande bij de krant waarbij 250 banen verdwijnen en het kostenplaatje met 20 procent omlaag moet.

Forgan blijft voorlopig aan als voorzitter van de Scott Trust en er zal een nieuwe procedure worden gestart om een opvolger te vinden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.