— donderdag 6 juni 2019, 08:07 | 0 reacties, praat mee

Oproep tot pan-Europees onderzoek naar invloed techbedrijven

Diverse partijen in het Europese Parlement en maatschappelijke organisaties hebben opgeroepen tot een pan-Europees onderzoek naar de invloed van technologiebedrijven op Europese democratische processen. Zelfregulering door de bedrijven is duidelijk onvoldoende, vinden ze.

De brief is gericht aan de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani.

De briefschrijvers verwijzen onder meer naar onderzoek van de Nederlandse digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, dat aantoonde het nog steeds eenvoudig is om vanuit andere landen via Facebook alsnog politieke advertenties te verspreiden.

Bedrijven als Facebook, Instagram, Twitter en YouTube halen miljarden nepprofielen offline, maar kwaadwillenden kunnen volgens de briefschrijvers ongestoord hun gang gaan. Tegelijk doen de betrokken internetbedrijven geheimzinnig over data.

“Veel details over de impact van politieke advertenties, verzamelde gegevens, micro-targeting, botnetwerken en gecoördineerde desinformatie campagnes blijven volledig in handen van de technologieplatformen zelf”, klagen de opstellers van de brief.

Het is volgens de initiatiefnemers verder niet enkel gedurende verkiezingstijd van belang dat er toezicht is en verantwoording wordt afgelegd, maar ook in bredere zin, als de democratische rechten van Europeanen en de rechtsstaat beschermd moeten worden.

 

Bekijk meer van

Europese Unie

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.