— donderdag 19 januari 2017, 09:24 | 0 reacties, praat mee

Trump: geen plek voor alle media in ‘krap’ Witte Huis

Michael Reynolds / EPA

Inkomend president Trump heeft aangegeven dat niet alle pers bij zijn persconferenties aanwezig zal kunnen zijn. Dat ligt volgens Trump aan de beperkte ruimte in het Witte Huis. Een beoogde verhuizing naar een gebouw nabij het Witte Huis leverde volgens Trump zoveel ophef op dat hij de persruimte in het Witte Huis laat.

Dat heeft dus volgens Trump het gevolg dat er voor sommige media geen plek zal zijn. Eind vorig jaar uitte de persvereniging van Witte Huis-correspondenten ook zorg over plannen om de stoeltoewijzing anders te regelen.

Dat plan leek geparkeerd, maar Trump zegt dat door het vermeende ruimtegebrek “door ons keuzes moeten worden gemaakt welke mensen toegang krijgen”. De president-elect noemt de alternatieve locatie een stuk ruimer, maar volgens Trump ging “mensen gingen door het lint” na het voorstel te verhuizen naar het zogeheten Old Executive Office Building.

Dat gebouw ligt op een steenworp afstand van het Witte Huis, maar zou ‘wandelgangtoegang’ tot leden van het Trump-kabinet ernstig beperken tot officiële contactmomenten. Trump voorspelt tegenover persbureau Reuters dat de media straks zullen smeken om een grotere ruimte. “Let maar op”, aldus Trump.

Vertrekkend president Obama gebruikte zijn laatste officiële persconferentie om de verzamelde pers te complimenteren en aan te sporen vasthoudend te blijven. Hoewel hij bekende niet altijd blij te zijn met wat werd bericht, zorgen journalisten ervoor dat politici “eerlijker en harder werken”, aldus Obama.

Met een verwijzing naar de strafvermindering voor Chelsea Manning stelt Obama dat de opgelegde straf disproportioneel was in vergelijk met andere klokkenluiders. Volgens Obama is er nu een duidelijk signaal geweest dat lekken niet automatisch ongestraft blijft.

Bekijk meer van

Witte Huis Trump Obama

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.