website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Oprichter Wikipedia pakt nepnieuws aan met WikiTribune

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in discussie op dinsdag 25 april 2017, 13:18

© WikiTribune

Nieuws

Nepnieuws aanpakken wordt steeds belangrijker en nu doet ook de mede-oprichter van online encyclopedie Wikipedia een duit in het zakje. Jimmy Wales start WikiTribune, een nieuwssite waarbij journalisten en lezers nauw samenwerken. Op die manier wil hij onder meer nepnieuws tegengaan.

“Het nieuws is kapot”, zegt Wales op de site van Wikitribune. “Maar we hebben een manier gevonden om het te repareren.” De site is, net als bij Wikipedia, gratis te bezoeken en advertentie-vrij. Het is de bedoeling dat Wikitribune de journalisten betaald via een crowdfundingscampagne die net van start is gegaan en een maand loopt. Wales wil tien journalisten inhuren, maar als het crowdfundingsdoel niet bereikt wordt dan krijgen alle donateurs hun geld terug.

Het is de bedoeling dat de journalisten verhalen maken over diverse onderwerpen, van Amerikaanse en Britse politiek tot technologie en wetenschap. Donateurs die de site steunen, krijgen daarnaast inspraak bij de onderwerpkeuze van de verhalen. Daarbij is het de bedoeling dat de journalisten zo transparant mogelijk zijn over hun werkwijze. Zo moet het altijd duidelijk zijn wat de bron is van de verhalen.

Het is de bedoeling dat de lezersgemeenschap meelezen met verhalen en als er correcties nodig zijn deze makkelijk kunnen indienen. Dat doet denken aan de werkwijze van Wikipedia, de site waar Wales bekend mee is geworden. Meer bij The Guardian

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.