Van Thillo: ‘Gratis kan niet meer’
'Het digitale gratis model heeft niet gewerkt', aldus De Persgroep-topman Christian van Thillo. Hij zei dat op de Vlaamse radio 1 vlak voor hij als voorzitter van het Media Futures Forum de Europese Commissie zou adviseren over maatregelen. Het Media Futures Forum maakt vandaag - op verzoek van Eurocommissaris Neelie Kroes - acht aanbevelingen (.pdf) bekend om de regelgeving op het gebied van internet eerlijker te maken.
Het gaat het Media Forum om een regeling voor een eerlijke vergoeding voor ‘het verspreiden van artikels van derden’ en het zoeken naar betaalmodellen als alternatief voor de gratis content. Want ‘wij zien vandaag dat bijvoorbeeld via Facebook artikels van uitgevers massaal gratis gedeeld worden. Dat kan niet blijven duren. Wat mag een technologiebedrijf doen met de content van iemand anders als die daar niet voor vergoed wordt? Grote spelers als Google beginnen stilaan te beseffen dat het feest niet zal blijven duren als degene die de content maken er niet op een faire manier voor betaald worden.’ Hoe die nieuwe verdienmodellen eruit zien, weet Van Thillo ook niet, maar dat het gratis model is uitgewerkt, staat voor hem vast. Meer bij Knack / Het Parool
Praat mee
3 reacties
Tuinstra, 27 juni 2012, 15:56
Ach, wat snoezig, die Van Thillo. Natuurlijk zal niemand bij zijn kranten het wagen hem te vertellen dat hij midden in een sterfhuisconstructie zit. Zijn model van vorige eeuw werkt ook niet meer, maar dat mag niet gezegd worden. Hij moet tenslotte hopen dat na hem een andere sukkel deze bijna-failliete boedel overneemt. Wel genieten, zo’n eind van het drama
bert.a.kok@gmail.com, 27 juni 2012, 17:26
Met een omzet in 2011 van 930 miljoen euro en een EBITDA van 143 miljoen doet Van Thillo het in zijn sterfhuis nog heel aardig hoor…
Harriet Duurvoort, 4 juli 2012, 11:12
Natuurlijk heeft van Thillo gelijk dat er snel naar nieuwe verdienmodellen gezocht moet worden, anders zitten wij allemaal binnenkort voornamellijk vrijwilligerswerk te doen als journalisten. Het was bijna al altijd liefdewerk oud papier, maar we weten allemaal dat het nog slechter kan. Ik denk dat nieuwe verdienmodellen gezocht moeten worden in vernieuwende en onconventionele crossmediale formules. Bij buitenlandse lifestyleplatforms als net a porter en monocle.com zie je de grens tussen ecommerce en journalistiek vervagen. Het medium als merk en misschien ook gewoon als winkel. Dat is natuurlijk mode en lifestyle, maar het is prikkelend om na te denken hoe dat soort modellen ook in de ‘zwaardere’ journalistiek vertaald kunnen worden. Wat ik dan weer niet begrijp, is dat van Thillo een prachtig merk en medium als Intermediair verwerft en meteen journalistiek de nek omdraait. Als er één platform was dat zich perfect leende om innovatieve verdienmodellen mee uit te dokteren dan was dit het wel. Een loyale, hoogopgeleide doelgroep die tijdens studie en loopbaan is begeleid door dit ‘lijfblad’. Pure kapitaalvernietiging, van Thillo, als je het mij vraagt.