— woensdag 20 juni 2018, 10:27 | 0 reacties, praat mee

Opnieuw zorgen over vrije pers op hogescholen en universiteiten

Collegezaal van de Rijksuniversiteit Groningen - © Robin Lonkhuijsen | ANP

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft zorgen geuit over het gebrek aan onafhankelijkheid en vrije pers op hogescholen en universiteiten. Dat is de conclusie na een eigen inventarisatie van het ISO.

Volgens het studentenorgaan heeft ongeveer de helft van de grote hogescholen geen vrije pers. Redacties van hogeschool- en universiteitsbladen worden in sommige gevallen samengesteld door het college van bestuur en sommige redacties maken onderdeel uit van de afdeling marketing of communicatie. Het ISO wil daarom actie van de minister.

Want studenten maken zich zorgen, zegt ISO-voorzitter Tom van den Brink vandaag in Trouw. Hoger onderwijsinstellingen gaan vanaf dit jaar de miljoenen uitgeven die ze krijgen omdat studenten geen basisbeurs meer hebben en de bedoeling is dat studenten en medewerkers controleren of dat goed gebeurt. ‘Maar hoe moeten ze dat doen als er geen onafhankelijke informatie is? Als de onafhankelijkheid van een redactie niet is geborgd, is dat een tekort in de lokale democratie.’

De onafhankelijkheid – of het gebrek eraan – van hogeschool- en universiteitsbladen is al jaren een heet hangijzer en een doorlopende bron van conflicten. Vorig jaar nog, was er een kwestie bij de Groningse Universiteitskrant waar volgens een opgestapte redacteur zelfcensuur wordt gepleegd onder druk van het universiteitsbestuur zelfcensuur.

Toenmalig minister Jet Bussemaker oordeelde toen dat de onafhankelijkheid van universiteitsbladen niet in het geding zou zijn, en zag zij geen aanleiding om die onafhankelijkheid in de wet te waarborgen.

Toch waarschuwde Jim Jansen in 2010 al voor de rol van onderwijsbestuurders, die in zijn ogen veel te groot was geworden. Hij was destijds voorzitter van de Kring van Hoofdredacteuren van Hogeronderwijsbladen en hoofdredacteur van Folia, ‘(Ze bellen) laf vanuit hun ivoren toren naar het hoofd communicatie, die de hoofdredacteur vervolgens op zijn flikker geeft.’

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.