Opinie: ‘We zijn hopeloos naïef en zouden ons zorgen moeten maken over hoe we AI gaan gebruiken’

Je kon de afgelopen weken geen krant openslaan of journaal bekijken zonder te horen dat AI een wezenlijke bedreiging voor de mensheid vormt. Dat de waarschuwing over AI mede afkomstig is van Elon Musk, die ondertussen vrolijk verder werkt aan AI, leek niemand te deren. Musk bewijst zich wederom als een briljante marketeer – en wij vreselijk naïef, schrijft Aaron Mirck in dit opiniestuk.
Diverse experts ondertekenden de oproep voor een pauze van minstens zes maanden in de ontwikkeling van AI-systemen die krachtiger zijn dan Chat-GPT4. Dat is het nieuwste AI-systeem van OpenAI, dat mede opgericht is door Elon Musk.
Musk steunt niet alleen het pauzeren van de ontwikkeling van AI, maar is inmiddels ook druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe vorm van AI, TruthGPT. Dat is ‘een maximale waarheidszoekende AI die de aard van het universum probeert te begrijpen.’ Lees tussen de regels door: ChatGPT is te woke voor Musk, die eerder van Twitter weer een broedplaats van radicale geluiden maakte.
Neem waarschuwingen met een korrel zout
Er zijn een aantal redenen waarom journalisten de waarschuwing van Musk met een flinke korrel zout hadden moeten nemen. Allereerst is dat het toch wat opvallend is dat de waarschuwing over AI afkomstig is van iemand die zelf bezig is met het ontwikkelen van een nieuw AI-systeem. Wat er werkelijk staat: “De technologie onder onze motorkap is zo sterk, dat het verboden zou moeten worden.” Godzijdank adviseren de experts van WC-eend nog steeds WC-eend.
Een tweede reden waarom er toch wat wenkbrauwen hadden moeten fronzen rondom deze waarschuwing, is de vorm van de oproep. Experts riepen op tot ‘een pauze van de ontwikkeling van krachtige AI van minstens zes maanden.’ Wie het weet mag het zeggen, maar ik kan me niet voorstellen waarom de aarde 184 rondjes om zijn as moet draaien voor AI geen gevaar meer is. Wat is het nut zo’n arbitraire grens? In plaats van ‘Apocalypse straks’ is het ‘Apocalypse ietsje later’?
De waarschuwing voor een technologische dystopie verblindt ons bovendien voor onze huidige verantwoordelijkheden
Moord en brand verkopen de krant
Waarom krijgt de waarschuwing over een levensbedreigende AI zoveel aandacht? Omdat het inspeelt op dezelfde emoties die ervoor zorgen dat content viraal gaat.
Het verhaal zorgt ervoor dat we bang en boos worden, net zoals de meest gedeelde en gelikete foto’s, verhalen en video’s op het internet. Moord en brand verkopen de krant – of advertentie op Facebook, Instagram of TikTok.
De waarschuwing voor een technologische dystopie verblindt ons bovendien voor onze huidige verantwoordelijkheden. AI wordt al gebruikt op de werkvloer. Het bepaalt bijvoorbeeld wie er vaker gecontroleerd wordt als hij een uitkering aanvraagt of kindertoeslag krijgt. En tot dusver blijken we daar vrij problematisch mee om te gaan, getuige de toeslagenaffaire en het Rotterdamse schandaal rondom uitkeringscontrole.
In plaats van ons zorgen te maken over het einde van de wereld, zouden we ons zorgen moeten maken over algoritmes die niet deugen, omdat ze racistisch zijn.
Ondertussen gniffelt Musk in zijn vuistje om alle aandacht die zijn waarschuwing scoort. Hij bewijst zich wederom als een briljante marketeer, die slim inspeelt op onze emoties. Eerder maakte hij ons wijs de wereld te redden met Tesla, terwijl het bedrijf als enige zijn CO2-uitstoot niet bekendmaakt.
Een criticus merkte terecht op dat elektrische auto’s de auto-industrie redden in plaats van de wereld. Dat Musk raketten de lucht in schiet (het circuit van Zandvoort verbleekt erbij) en tegelijkertijd als duurzaam ondernemer beschouwd wordt is een lachertje.
Musk is een briljante marketeer, wij zijn hopeloos naïef en we zouden ons zorgen moeten maken over hoe we AI vandaag gebruiken, in plaats van aandacht te besteden aan een ondernemer die weet dat hij onze planeet vernietigt en daarom in de ruimte zoekt naar alternatieven.
Aaron Mirck is publicist en schrijver en geeft lezingen over hoe we bewuster om zouden kunnen gaan met technologie. Daarnaast maakt hij teksten en lezingen met behulp van AI, ofwel kunstmatige intelligentie.
In 2021 kwam zijn dichtbundel over technologie uit: ‘Dit algoritme deugt niet’. Recent verscheen ook: ‘Niet appen tijdens het eten’. Een etiquette-gids voor het digitale tijdperk.
Praat mee