training eu starters

— woensdag 30 augustus 2023, 07:47 | 0 reacties, praat mee

ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI nadert jaaromzet van 1 miljard

© ANP/IMAGO/Waldmüller

OpenAI ligt op koers om een jaarlijkse omzet van 1 miljard dollar te behalen, nu steeds meer bedrijven gebruikmaken van de chatbot ChatGPT van het bedrijf. ChatGPT gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om onder meer logisch klinkende teksten te schrijven. Laatste wijziging: 30 augustus 2023, 07:53

De startup, die wordt gesteund door softwareconcern Microsoft, heeft maandelijks ongeveer 80 miljoen dollar aan inkomsten, verklaarde een anonieme bron tegen persbureau Bloomberg.

Ook zou OpenAI in 2022 een verlies van ongeveer 540 miljoen dollar hebben geleden door de ontwikkeling van GPT-4 en ChatGPT.

Voorlopers
OpenAI wordt beschouwd als een van de voorlopers op het gebied van generatieve AI, waarmee met een paar eenvoudige gebruikersopdrachten video’s, foto’s en teksten kunnen worden gemaakt. Sinds de introductie van zijn chatbot in november heeft OpenAI samengewerkt met bedrijven om de technologie in hun producten te integreren. Microsoft bouwde dat systeem in zijn zoekmachine Bing. Google kwam daarop met een eigen vergelijkbaar systeem met de naam Bard.

Deze maand lanceerde OpenAI ook een bedrijfsversie van ChatGPT met extra functies en privacywaarborgen. Het bedrijf hoopt daarmee een brede mix van zakelijke klanten aan te trekken en de omzet uit zijn bekendste product te vergroten.

De chatbot is enorm populair, maar is ook erg duur in gebruik omdat de AI-modellen veel rekenkracht vereisen. Het bedrijf probeert daarnaast geld te verdienen met premium-abonnementen en door bedrijven betaalde toegang te bieden tot de applicatie-programmeerinterface, die ontwikkelaars kunnen gebruiken om de chatbot aan andere apps toe te voegen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.