training eu starters

— woensdag 7 juni 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Opinie: ‘Journalist als luis in de pels wordt vaak niet op prijs gesteld’

Het raadhuis van de gemeente Koggenland. De gemeente wil geen antwoord meer geven op kritische vragen over een vakantiepark. - © Hollandfoto.net

Journalisten zijn, als het goed is, een luis in de pels van onder meer overheden en bedrijven. Door hen kritisch te volgen bewaakt de journalistiek onze democratie, schrijft Michiel Snik (chef van Dagblad voor West-Friesland, dat valt onder het Noordhollands Dagblad), in een bijdrage die eerder gepubliceerd werd bij het Noordhollands Dagblad. Laatste wijziging: 7 juni 2023, 14:05

Dat dit niet altijd door de diverse overheden en bedrijven op prijs wordt gesteld, is duidelijk. Gemeentevoorlichters ontpoppen zich steeds meer in ‘communicatieadviseurs’ die objectieve voorlichting verwarren met ’pr’ waarbij zij hun gemeente zo goed mogelijk proberen te verkopen. Kritische artikelen waarin de krant een ander, negatief, geluid laat horen worden daarbij niet altijd op prijs gesteld zo merken wij ook in West-Friesland.

Dat dit niet altijd door de diverse overheden en bedrijven op prijs wordt gesteld, is duidelijk. Gemeentevoorlichters ontpoppen zich steeds meer in ’communicatieadviseurs’ die objectieve voorlichting verwarren met ’pr’ waarbij zij hun gemeente zo goed mogelijk proberen te verkopen. Kritische artikelen waarin de krant een ander, negatief, geluid laat horen worden daarbij niet altijd op prijs gesteld zo merken wij ook in West-Friesland.

‘Krant voert een hetze tegen het afvalbeleid’
Als onze journalisten uit een rapport van augustus 2022 van het gerenommeerde onderzoeksbureau rapport van I&O research citeren waarin staat dat 61% van de Medemblikkers niet blij is met het nieuwe recycletarief krijgen wij vanuit die gemeente te horen dat de krant een hetze voert tegen het afvalbeleid en stuurt de HVC ons een boze mail. Dit kritische artikel, waarin uiteraard nadrukkelijk wederhoor is toegepast, wordt niet gewaardeerd.

Kritische vragen over de ontwikkelingen rond vakantiepark Ursemmerhof waar alle huurders gedwongen moeten vertrekken in ruil voor luxe vakantiehuizen van beleggers worden door de gemeente Koggenland al een tijdje niet meer op prijs gesteld. Antwoorden worden daarom niet meer gegeven, zo heeft de gemeente de krant laten weten. Wij zijn daarom maar een WOO-procedure gestart.

Noord-Korea
In Enkhuizen wordt de integriteit van onze journalisten door de gemeente in twijfel getrokken na een artikel over het staken van activiteiten op Koningsdag, waarin door de Oranjevereniging kritiek wordt geuit op het lokale politieke bestuur. De redactie wordt door het college van B en W op het matje geroepen. Je zou bijna denken dat je in Noord-Korea bent beland.

Zo kunnen we nog even doorgaan met recente voorbeelden. Het stimuleert ons vooral de luis in de pels te blijven.

Dit opiniestuk verscheen eerder in het Noordhollands Dagblad.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.