e learning nvj

— maandag 13 september 2021, 10:50 | 0 reacties, praat mee

Opinie: het wordt weer tijd voor de wekelijke persconferentie na de ministerraad

Persconferentie van premier Mark Rutte na de ministerraad op vrijdag in 2020 - © Dirk Hol / ANP

Sinds het verkiezingsreces in februari is er geen persconferentie na de ministerraad meer geweest, schrijft student Technische Bestuurskunde Machiel van der Wal. Hij pleit in een opinie in Het Parool voor een terugkeer.

Het kabinet-Rutte III viel op 15 januari. Er kwamen toen nog vier vrijdagse persconferenties, tot aan de start van het verkiezingsreces op 12 februari. Sindsdien is er geen persconferentie na de ministerraad meer geweest, zonder goede reden, schrijft Van der Wal.

En er zijn volgens hem genoeg onderwerpen om het demissionaire kabinet over te bevragen. Zeker nu er maanden na de verkiezingen nog steeds geen zicht is op een nieuw kabinet. Prinsjesdag komt er aan, er zijn veel vragen over het optreden van het kabinet bij de Afghanistan-evacuatie, over de benoeming van staatssecretarissen die hun zetel behielden en over plannen om boeren te onteigenen, een discussie over een nieuwe bestuurscultuur en een roep om transparantie en macht en tegenmacht.

“Die tegenmacht wordt onder andere uitgeoefend bij de persconferenties na de ministerraad. Formeel is het de Parlementaire Persvereniging die de vrijdagse persconferenties organiseert: een kwestie van een uitnodiging sturen. Nog tijdens de formatie kan dus een begin worden gemaakt met de nieuwe bestuurscultuur, door deze traditie uit de oude bestuurscultuur nu op te pakken.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.