Open State Foundation: Beheer openbare ministeragenda’s wordt transparanter, maar ook nog ruimte voor verbetering

De openbare agenda’s van ministers zijn het laatste jaar transparanter geworden, maar er zijn nog steeds veel verbeterpunten. Bij 64 procent van de afspraken wordt het onderwerp vermeldt. Toch wordt bij minder dan de helft van de afspraken (43 procent) benoemd wie de gesprekspartner is.
Dat concludeert de Open State Foundation in een onderzoek. De stichting, die zich inzet voor een digitaal transparante overheid en een controleerbare democratie, wil dat de ministeragenda’s nog transparanter worden. Dat draagt volgens de stichting bij aan een transparant beeld van de politieke lobby.
Sinds de initiatiefnota ‘Lobby in daglicht: luisteren en laten zien’ uit 2017, moeten bewindslieden hun externe afspraken in openbare agenda’s bijhouden. In 2021 bleek uit onderzoek van de Open State Foundation dat dat nog onvoldoende gebeurde. Als gevolg van dat onderzoek nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering werd opgeroepen de publieke agenda’s van bewindspersonen systematischer bij te houden. Alle externe afspraken moesten in de agenda opgenomen worden, waarbij minstens het onderwerp van de afspraak werd vermeld, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dat niet te doen.
Bij een vervolgonderzoek van de Open State Foundation, dat de periode besloeg van 10 januari tot 25 februari 2020, bleek dat in slechts 14 procent van de geopenbaarde afspraken zowel onderwerp als contactpersoon waren aangegeven. In het meest recente onderzoek werden de openbare ministeragenda’s van 25 februari tot 28 september 2022 bijgehouden. In die tijd registreerden bewindspersonen in totaal 2148 gesprekken, waarvan er 764 werden gevoerd met externe partijen.
Bij 64 procent van de afspraken werden zowel onderwerp als contactinformatie opgenomen in de ministeragenda’s. Volgens de Open State Foundation zijn er grote verschillen tussen de ministeries. Bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de openbare ministeragenda het slechtst beheerd. Bij dat ministerie wordt in 32 procent van de gesprekken met externe vertegenwoordigers zowel het onderwerp van het gesprek als contactinformatie vermeld. Al is het aantal gesprekken bij dat ministerie met 25 laag. Het Ministerie van Defensie doet het wat transparant agendabeheer betreft het best: bij 80 procent van de externe afspraken worden de contactinformatie en het onderwerp vermeld. Meer bij de Open State Foundation
Praat mee