PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— dinsdag 11 oktober 2022, 11:46 | 0 reacties, praat mee

Open State Foundation: Beheer openbare ministeragenda’s wordt transparanter, maar ook nog ruimte voor verbetering

© Unsplash / JESHOOTS.com

De openbare agenda’s van ministers zijn het laatste jaar transparanter geworden, maar er zijn nog steeds veel verbeterpunten. Bij 64 procent van de afspraken wordt het onderwerp vermeldt. Toch wordt bij minder dan de helft van de afspraken (43 procent) benoemd wie de gesprekspartner is.

Dat concludeert de Open State Foundation in een onderzoek. De stichting, die zich inzet voor een digitaal transparante overheid en een controleerbare democratie, wil dat de ministeragenda’s nog transparanter worden. Dat draagt volgens de stichting bij aan een transparant beeld van de politieke lobby.

Sinds de initiatiefnota ‘Lobby in daglicht: luisteren en laten zien’ uit 2017, moeten bewindslieden hun externe afspraken in openbare agenda’s bijhouden. In 2021 bleek uit onderzoek van de Open State Foundation dat dat nog onvoldoende gebeurde. Als gevolg van dat onderzoek nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering werd opgeroepen de publieke agenda’s van bewindspersonen systematischer bij te houden. Alle externe afspraken moesten in de agenda opgenomen worden, waarbij minstens het onderwerp van de afspraak werd vermeld, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dat niet te doen.

Bij een vervolgonderzoek van de Open State Foundation, dat de periode besloeg van 10 januari tot 25 februari 2020, bleek dat in slechts 14 procent van de geopenbaarde afspraken zowel onderwerp als contactpersoon waren aangegeven. In het meest recente onderzoek werden de openbare ministeragenda’s van 25 februari tot 28 september 2022 bijgehouden. In die tijd registreerden bewindspersonen in totaal 2148 gesprekken, waarvan er 764 werden gevoerd met externe partijen.

Bij 64 procent van de afspraken werden zowel onderwerp als contactinformatie opgenomen in de ministeragenda’s. Volgens de Open State Foundation zijn er grote verschillen tussen de ministeries. Bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de openbare ministeragenda het slechtst beheerd. Bij dat ministerie wordt in 32 procent van de gesprekken met externe vertegenwoordigers zowel het onderwerp van het gesprek als contactinformatie vermeld. Al is het aantal gesprekken bij dat ministerie met 25 laag. Het Ministerie van Defensie doet het wat transparant agendabeheer betreft het best: bij 80 procent van de externe afspraken worden de contactinformatie en het onderwerp vermeld. Meer bij de Open State Foundation

Bekijk meer van

Open State Foundation

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.