website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

1848.nl ontsluit Binnenhof voor journalisten

Dolf Rogmans — Geplaatst in Journalistiek op dinsdag 13 oktober 2015, 09:14

De Kamervoorzitters Anouchka van Miltenburg en Ankie Broekers-Knol  tijdens de viering van 200 jaar Staten-Generaal.

De Kamervoorzitters Anouchka van Miltenburg en Ankie Broekers-Knol tijdens de viering van 200 jaar Staten-Generaal.

Nieuws

Alle politieke besluiten en ontwikkelingen op het Binnenhof zijn vanaf vandaag te volgen op de website 1848.nl. ‘Met 1848.nl gaat de Haagse blackbox open’, aldus initiatiefnemer Lucas Benschop.

Met 1848.nl zijn ontwikkelingen in politiek Den Haag te volgen, relevante Kamerstukken en nieuwsberichten vinden. Via zoekopdrachten zijn eigen dossiers te maken en word je als gebruiker direct op de hoogte gebracht wanneer er een relevant Kamerstuk of mediabericht wordt gepubliceerd. Ook krijg je een alert wanneer voor jou belangrijke debatten plaatsvinden.

‘Als parlementair journalist miste ik een plek waar ik mijn eigen dossiers in de gaten kon houden en snel op de hoogte werd gebracht wanneer er ontwikkelingen waren in Den Haag. Die tool is er nu, zegt Benschop, tevens politiek redacteur van NU.nl.’

Niet alleen voor politici, beleidsmakers, journalisten en lobbyisten is het essentieel om direct en snel toegang te hebben tot parlementaire informatie’‘, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation, partner van 1848.nl. ‘Mensen willen zelf kunnen inzien en nalezen op basis van welke afwegingen politici tot hun besluiten komen.’

1848.nl is opgebouwd uit twee secties: ‘live’ en ‘dossiers’. In ‘live’ kan worden gezocht in Kamerbrieven, verslagen, wetsvoorstellen en andere Kamerstukken en is te zien welke debatten op de agenda staan. Daarnaast komen de belangrijkste politieke mediaberichten voorbij.

In de sectie ‘dossiers’ is het mogelijk na registratie eigen dossiers samenstellen en notificaties instellen voor berichten en agenda. Ook kun je hier op basis van je dossiers je persoonlijke agenda inzien.

Voor 1848.nl worden nu al bronnen gebruikt van Tweedekamer.nl en Officiëlebekendmakingen.nl. Ook wordt genotificeerd op berichten van NU.nl en NOS.nl.

Benschop: ‘De beta van 1848.nl is een eerste stap op weg naar een transparanter Binnenhof. Onze ambitie is om aan de hand van onze eigen ideeën en de gebruikersfeedback nog veel meer nieuwe bronnen en functionaliteiten toe te voegen. 1848.nl kan voor zeer veel mensen het werk makkelijker maken. Daarom nodigen we iedereen uit om zich aan te melden en ons komende tijd te bestoken met feedback.’

Lees ook column Arjan El Fassed: Open data: stapje vooruit met 1848.nl, nu de KVK nog

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.