— donderdag 18 november 2021, 15:16 | 0 reacties, praat mee

Op1 weert geen FvD-politici: ‘Het is geen cordon sanitaire’

FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen tijdens het debat met Sjoerd Sjoerdsma - © Bart Maat / ANP

Talkshow Op1 besloot op woensdag geen Forum voor Democratie-politici aan tafel uit te nodigen. Volgens presentator Charles Groenhuijsen waren er geen Kamerleden welkom die anderen bedreigen. Dit betekent echter niet dat het weren van FvD-politici 'strikt beleid' of 'cordon sanitaire' is, stelt Op1-coördinator Bert Huisjes.

Op woensdag zei FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen, gedurende een heftige woordenwisseling, tegen D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: “uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen”. Dit gebeurde rondom een discussie over de uitspraken van Thierry Baudet, waarin er parallellen werden getrokken tussen ongevaccineerden en de joden aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Naar aanleiding van die opmerking had Op1 besloten die bewuste avond geen FvD-Kamerleden uit te nodigen. Huisjes: “Het is geen strikt omroepbreed beleid en al helemaal geen cordon sanitaire - we hebben Thierry Baudet de afgelopen jaren ook aan tafel gehad. Maar we maken wel elke avond een heel bewuste keuze. In dit geval leek het ons niet in het belang van het gesprek om de agressors aan tafel te vragen.” Huisjes stelt dat Op1 een gespreksprogramma is, en dat dat niet mogelijk is met gasten die ‘alleen maar willen zenden’.

Huisjes beklemtoont dat de keuze elke avond bij de eindredacteur van dat moment ligt, schrijft NU.nl. Op1 werd woensdagavond door Omroep MAX verzorgd. “Het kan natuurlijk zijn dat andere avonden een andere eindredacteur een andere keuze maakt.”

Baudet was niet te spreken over de uitsluiting. Op twitter schreef hij: “Altijd weer ons-kent-ons, huilie huilie bij de bevriende journalisten, het kliekje mensen dat het met elkaar eens is. Walgelijk.”

“Wij nemen mensen die in het nieuws zijn altijd serieus”, stelt Huisjes. “Maar wij kennen zijn verhaal en zijn vergelijkingen tussen het coronabeleid en de Holocaust inmiddels wel. Als je Baudet uitnodigt, weet je wat er gebeurt: hij trekt het gesprek en daarmee het programma uit het lood.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.