Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 6 december 2023, 15:20 | 1 reactie, praat mee

‘Op1 verdwijnt van de buis, Khalid & Sophie naar de late avond’

Carrie ten Napel en Charles Groenhuijsen, presentatoren van Op1 namens Omroep MAX. - © Sander Koning/ANP

De late-night talkshow Op1 verdwijnt van televisie. Daarvoor in de plaats verhuizen vanaf september volgend jaar Khalid & Sophie naar de late avond, zeggen bronnen tegen het Algemeen Dagblad. Laatste wijziging: 7 december 2023, 07:24

Vanaf het nieuwe televisieseizoen in 2024, dat in september begint, verhuist Eva Jinek van RTL 4 naar de AVROTROS en zal namens die omroep het 19 uur-slot vullen op NPO 1. Dat bevestigde AVROTROS aan de krant en ook aan De Telegraaf. Jinek neemt vier dagen per week de uitzending voor haar rekening, wie op vrijdag de honneurs zal waarnemen is nog onduidelijk. Haar programma zal geproduceerd worden door MediaLane.

Met de komst van Jinek valt dus het doek voor Op1. Lang hing boven de vraag boven de markt wat Jineks’ herentree bij de publieke omroep zou betekenen voor Khalid en Sophie - het duo zei in verschillende interviews wel door te willen gaan. Zij verhuizen dus naar de late avond.

Met het vallen van het doek van Op1 is het dus einde oefening voor het ‘geestekindje’ van Frans Klein, voormalig directeur video bij de NPO. Toen zowel Jeroen Pauw en Eva Jinek vertrokken bij de publieke omroep was de grote vraag wie hen zou opvolgen. Zijn vondst - verschillende omroepen één programma laten maken - kwam daarvoor in de plaats. Klein stapte onlangs over naar SBS 6.

BNNVARA trok zich in augustus vorig jaar terug uit Op1 - dat nu nog gemaakt wordt door EO, Omroep MAX en WNL - na een verschil van inzicht over ‘de invulling en aansturing van het programma’. Namens Op1 wilde de ‘penvoerder’ van het programma, Bert Huisjes (WNL), geen commentaar geven aan het AD. BNNVARA zegt dat ze ‘in gesprek zijn met de NPO over de programmering van 2024’.

De NPO reageert tegenover de krant: ‘Wij zullen hierop reageren als er meer duidelijk is over de totale programmering van NPO 1 in 2024/2025. Daarover zijn we op dit moment nog met de omroepen in gesprek. Vanzelfsprekend zullen wij als NPO ervoor zorgdragen dat de pluriforme journalistieke programmering ook in 2024/2025 volledig tot zijn recht komt’.

Bekijk meer van

Op1

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Job de Haan, 7 december 2023, 14:27

Terecht dat Op1 op- en weggeblazen wordt. Dat was toch zowel journalistiek als inhoudelijk gezien een kwestie van: “rechtse, witte, manlijke amateurtjes oponthoud” zowel in meerderheid qua presentatoren als qua gasten. Maar met dat Khalid en Sophie daarvoor in de plaats komen, geraken wij van de regen in de drup. iIn alle opzichten kwalitatief niveau lichtgewicht. Het enige dat Khalid uitstraalt is een presentator die dat vak acteert met een in marmer gebikte grijnslach waar een tandpasta reclamebureau goud geld voor zou betalen, maar een fatsoenlijk gesprek voeren: ho maar. En Sophie die wel losjes presenteert, maar na ieder antwoord op zoek gaat naar de volgende vraag die hopelijk vooral een hilarisch antwoord oplevert, want het moet voor alles leuk zijn. Dit wordt de Kroniek van een Aangekondigd Drama en verraadt vooral dat BNN/VARA het intern politiek handig heeft gespeeld. Alleen jammer dat het gaat ten koste van de kijker.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.