— maandag 8 februari 2021, 13:09 | 0 reacties, praat mee

Steeds dezelfde journalisten aan tafel bij Op1 blijkt uit onderzoek

Joost Vullings zit het vaakst bij Op1 - © EenVandaag

Een onafhankelijk onderzoeksbureau maakte een analyse van de gasten in het eerste jaar van de talkshow Op1. Conclusie: tijdens de eerste golf van de coronapandemie kwamen deskundigen vaker aan het woord, maar in de zomer en tijdens de tweede golf werden zij weer overvleugeld door de journalisten, meldt NRC.

Nel Ruigrok, media-onderzoeker van de Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzocht ruim vijfhonderd gasten die in 2020 herhaaldelijk terugkwamen. Ze verdeelde hen in beroepsgroepen. De vier meest aanwezige groepen waren journalisten (310 optredens), experts (258), mediapersoonlijkheden (184) en politici (159). In totaal kwamen vorig jaar zo’n 1.300 gasten in de talkshow.

Journalist Joost Vullings kwam het vaakst langs: 37 afleveringen. Ab Osterhaus, viroloog in ruste, noteerde 33 afleveringen en journalist Xander van der Wulp was 31 keer te gast bij de talkshow.

In het Mediaforum van Spraakmakers is discussiëren Gert-Jaap Hoekman en Catherine Keyl over journalisten aan talkshowtafels, want is het goede duiding of gebrek aan creativiteit? Aan bod komt ook de vraag of we klaar zijn met discussiëren over corona. In de Volkskrant stond dit weekend een analyse. Haro Kraak schreef: “Ook al is echt beleid niet feilloos, misschien is het beter om nu even niet alles tot in den treuren te bediscussiëren.” Meer bij NRC

Bekijk meer van

Op1 gasten coronavirus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.