word studentlid

— woensdag 22 december 2021, 09:30 | 0 reacties, praat mee

‘Op gang komen coronasteun voor zzp’ers duurt lang bij gemeenten’

‘Op gang komen coronasteun voor zzp’ers duurt lang bij gemeenten’
© RAW Pixel

Zelfstandigen zonder personeel die (een deel van) hun inkomen zien wegvallen vanwege de huidige maatregelen tegen het coronavirus, moeten soms lang wachten voordat ze financiële steun van hun gemeente krijgen. Laatste wijziging: 22 december 2021, 09:31

Nu de Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) niet terugkeert, zijn het de gemeentes die noodlijdende zzp’ers financiële steun moeten bieden. Dat gaat via een aangepaste versie van de bijzondere bijstand voor zelfstandigen. Maar met name kleinere gemeentes missen budget en personeel om de aanvragen af te handelen.

Dat bevestigt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan de NOS. “De gevolgen van het steeds opnieuw verlengen en moeten aanpassen van werkprocessen, formulieren, ICT etcetera vergt veel capaciteit van gemeenten die beter kan worden ingezet ten behoeve van de begeleiding en ondersteuning van ondernemers”, aldus de VNG.

Kritiek op de uitvoering
Sinds bekend werd dat de Tozo-regeling niet terug zou keren, is er veel kritiek op de beslissing. Zo vindt de Verenigingen Zelfstandigen Nederland dat het kabinet zelfstandigen richting de bijstand duwt. Uit een eerdere peiling van Knab bleek al dat ruim één op de drie zzp’ers zijn inkomen fors zag dalen door de coronamaatregelen. Diverse organisaties, waaronder de NVJ, pleitten al voor herinvoering van de Tozo en de TONK-regeling. Die laatste bood zzp’ers tijdelijke ondersteuning bij het betalen van noodzakelijke kosten.

De regels voor de bijzondere bijstand werden als gevolg van de coronamaatregelen versoepeld. Binnen de regeling mag niet meer gekeken worden naar het vermogen van zelfstandigen die een aanvraag indienen. Gemeenten passen volgens de NOS wel een levensvatbaarheidstoets toe. Alleen als een bedrijf na de steunperiode nog levensvatbaar is, wordt een aanvraag goedgekeurd. Als onderdeel van die levensvatbaarheidstoets kan alsnog naar het vermogen van de zzp’er worden gekeken.

Gemeenten mogen volgens Roos Wouters van belangenorganisatie De Werkvereniging zelf invulling geven aan die levensvatbaarheidstoets. Dat leidt volgens haar tot forse drempels.  Het ministerie van Sociale Zaken stelt in een reactie dat gemeenten in sommige gevallen veel informatie vragen van zzp’ers die een aanvraag indienen. Het ministerie roept gemeenten op soepel en ruimhartig om te gaan met aanvragen.

Bekijk meer van

VNG TOZO TONK

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.