word studentlid

— vrijdag 1 oktober 2021, 10:48 | 0 reacties, praat mee

Coronasteunmaatregelen voor bedrijven en zzp’ers afgeschaft

Coronasteunmaatregelen voor bedrijven en zzp’ers afgeschaft
© Raw Pixel

Het kabinet stopt vandaag met het geven van coronaloonsteun. Sinds maart vorig jaar ontvingen bedrijven en freelancers samen tientallen miljarden euro aan steun om ze door de coronatijd te loodsen en werkgelegenheid te behouden. Laatste wijziging: 1 oktober 2021, 11:48

Alles bij elkaar trok de overheid bijna 80 miljard euro uit.

De bekendste steunmaatregel: de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, beter bekend als de NOW. In anderhalf jaar tijd heeft de overheid via die regeling 26 miljard euro aan subsidie gegeven aan bedrijven in nood.

De andere onmisbare hulp voor ondernemers was de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ondernemers konden (een deel van) hun vaste lasten vergoed krijgen. De regeling kostte zo’n 10 miljard euro.

Naast de bekendste regelingen tuigde de overheid nog een aantal steunmaatregelen op, die nu worden stopgezet. Zoals de TOZO (steun aan zzp’ers) en de TONK (steun voor mensen die de huur niet meer konden betalen).

Hoewel er dus voor een deel werkgelegenheid werd behouden waren er ook genoeg bedrijven en mensen die geen aanspraak konden maken op de overheidssteun.

Noodlijdende zzp’ers kunnen nog wel aanspraak maken op bijstand voor zelfstandigen (bbz). Tot het einde van het jaar is de regeling vereenvoudigd om druk bij gemeenten weg te nemen. Ze hoeven onder meer geen vermogenstoets te doen.

De Europese Commissie (EC) zou het liefst zien dat de staatssteunregels voor bedrijven nog een half jaar langer duren, zodat bedrijven coronasteun kunnen blijven ontvangen. De EC wil voorkomen dat nog wankelende bedrijven het van de ene op de andere dag weer zelf moeten rooien en alsnog ten onder gaan. Bovendien is het herstel in sommige EU-landen en in sommige sectoren nog veel priller dan in andere. De EU-landen moeten nog met de verlenging instemmen. Meer bij de NOS / RTL Nieuws / de Volkskrant / NU.nl / NVJ

Bekijk meer van

ZZP TVL TOZO TONK NOW corona

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.