Coronasteunmaatregelen voor bedrijven en zzp’ers afgeschaft

Het kabinet stopt vandaag met het geven van coronaloonsteun. Sinds maart vorig jaar ontvingen bedrijven en freelancers samen tientallen miljarden euro aan steun om ze door de coronatijd te loodsen en werkgelegenheid te behouden.
Alles bij elkaar trok de overheid bijna 80 miljard euro uit.
De bekendste steunmaatregel: de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, beter bekend als de NOW. In anderhalf jaar tijd heeft de overheid via die regeling 26 miljard euro aan subsidie gegeven aan bedrijven in nood.
De andere onmisbare hulp voor ondernemers was de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ondernemers konden (een deel van) hun vaste lasten vergoed krijgen. De regeling kostte zo’n 10 miljard euro.
Naast de bekendste regelingen tuigde de overheid nog een aantal steunmaatregelen op, die nu worden stopgezet. Zoals de TOZO (steun aan zzp’ers) en de TONK (steun voor mensen die de huur niet meer konden betalen).
Hoewel er dus voor een deel werkgelegenheid werd behouden waren er ook genoeg bedrijven en mensen die geen aanspraak konden maken op de overheidssteun.
Noodlijdende zzp’ers kunnen nog wel aanspraak maken op bijstand voor zelfstandigen (bbz). Tot het einde van het jaar is de regeling vereenvoudigd om druk bij gemeenten weg te nemen. Ze hoeven onder meer geen vermogenstoets te doen.
De Europese Commissie (EC) zou het liefst zien dat de staatssteunregels voor bedrijven nog een half jaar langer duren, zodat bedrijven coronasteun kunnen blijven ontvangen. De EC wil voorkomen dat nog wankelende bedrijven het van de ene op de andere dag weer zelf moeten rooien en alsnog ten onder gaan. Bovendien is het herstel in sommige EU-landen en in sommige sectoren nog veel priller dan in andere. De EU-landen moeten nog met de verlenging instemmen. Meer bij de NOS / RTL Nieuws / de Volkskrant / NU.nl / NVJ
Praat mee