training eu starters

— maandag 27 augustus 2018, 09:55 | 0 reacties, praat mee

Meer kritiek op plan om overheidsmededelingen in lokale bladen te schrappen

© Pixabay

Nadat eerder NDP Nieuwsmedia al liet weten het een onzalig plan te vinden dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de verplichting om algemene bekendmakingen en mededelingen te publiceren in dag-, nieuws-, of huis-aan-huisbladen te schrappen, komt nu ook kritiek van de gemeenten zelf. Laatste wijziging: 27 augustus 2018, 10:02

Met het plan zou ruim 24 miljoen euro op jaarbasis bespaard kunnen worden. Bekendmakingen van gemeenten zouden voortaan online moeten worden gepubliceerd in plaats van in de lokale huis-aan-huisbladen, zo staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Raymond Knops.

Hoewel het jaarlijks dus miljoenen euro’s zou schelen voor de gemeenten schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan staatssecretaris Raymond Knops dat het belangrijk is dat ook burgers worden bereikt die geen internet hebben, niet digitaal vaardig zijn of niet van digitale communicatie gebruik willen maken. “Overheidsdienstverlening moet toegankelijk en begrijpelijk zijn”, zegt VNG-directeur Jantine Kriens.

Freelancejournalist Johannes Dolislager stelt in het AD dat het plan ook het einde zal betekenen van huis-aan-huiskranten. “Wie iets weet van financiering van de journalistiek bij huis-aan-huiskranten weet dat deze gebaseerd is op de ‘gemeentepagina’. Valt die weg, dan is de krant dood.” Elke gemeente verdient volgens Dolislager minstens één fulltimejournalist die zich richt op de politiek.

“Toch is er een simpele mogelijkheid om de huis-aan-huiskranten in leven te houden: de gemeentepagina. Op die manier geeft de gemeente juridisch gezien geen subsidie, maar krijgt de krant wel geld. Een bedrag van 40.000 euro per jaar lijkt mij voldoende. Daarmee zijn niet alle kosten gedekt, maar de rest kan binnengehaald worden via commerciële activiteiten.” Meer bij Dagblad van het Noorden via Blendle / AD via Blendle

Bekijk meer van

VNG hah

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.