word studentlid

— woensdag 4 november 2020, 08:35 | 0 reacties, praat mee

Oostenrijk: honderden klachten over media die video’s van aanslag Wenen deelden

Oostenrijk: honderden klachten over media die video’s van aanslag Wenen deelden
Wenen: sporenonderzoek bij een van de cafés die maandagavond werd beschoten. Er vielen bij de aanslag vier onschuldige doden. Ook de aanslagpleger kwam om. | EPA

Bij de Oostenrijkse Presserat, een evenknie van de Raad voor de Journalistiek, zijn tot gisteren al 700 klachten binnengekomen over een video die op tabloidsites van Oe24 en Krone werd gedeeld, rond de aanslag in Wenen van afgelopen maandag. Daarin was onder meer de executie van een toevallige voorbijganger te zien. Laatste wijziging: 4 november 2020, 08:42

Journalist Wolfgang Fellner van Oe24 TV bood excuses aan voor het delen van de video. Oostenrijkse journalistenverenigingen veroordeelden het delen van foto’s en video’s. De Verein Medienjournalismus Österreich noemde het delen van de gewelddadige beelden “onverantwoord en onsmakelijk” en stelt dat het aanslagplegers enkel het zo begeerde podium geeft.

De journalistenbond Gewerkschaft der Privatangestellten, Druck, Journalismus, Papier (GPA-djp) zegt dat “voyeurisme in serieuze journalistiek geen plek verdient”. De GPA-djp vindt dat media die ethische grenzen overschrijden overheidssteun moeten verliezen.

Oe24 heeft alle amateurvideo’s die op de avond van de aanslag werden gemaakt inmiddels van de site gehaald. Hoofdredacteur Klaus Herrmann zegt op vragen van dagblad Der Standard dat de video’s niet zomaar online werden gezet, maar eerst zijn vervaagd.

Volgens Hermann waren de video’s op dat moment nodig om de ernst van de situatie te duiden.

Bekijk meer van

Oostenrijk

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.