— vrijdag 8 juli 2016, 11:07 | 0 reacties, praat mee

Ook freelancevoorwaarden Hearst en G+J Custom Content in strijd met wet

CC0 / Pixabay

UPDATE Niet alleen de freelancevoorwaarden van de Persgroep, maar ook die van tijdschriftenuitgever Hearst en de custom contenttak van G+J zijn in strijd met de wet. In zijn voorwaarden stelt Hearst dat 'indien de freelancer niet (meer) als zelfstandig wordt aangemerkt [..] Hearst gerechtigd is alle daaruit voortvloeiende schade op de freelancer te verhalen'. G+J Custom Content beroept zich in zijn voorwaarden op een passage waarmee de freelancer "opdrachtgever vrijwaart voor de betaling van voor door de Belastingdienst opgelegde (na)vorderingen".

Hoewel niet specifiek genoemd, lijkt de passage in de voorwaarden van G+J Custom Media te wijzen op zowel loonheffing als premies voor de volksverzekeringen. Hearst is stelliger in zijn freelancevoorwaarden. Onder eventueel geleden schade vallen volgens het concern niet alleen naheffingen op loonbelasting, maar ook het werknemers- en werkgeversdeel van de premies voor de volksverzekeringen én eventuele boetes. Hoewel opdrachtgevers volgens de wet wel gerechtigd zijn naheffingen op loonbelasting door te schuiven naar opdrachtnemers, is het doorberekenen van andere kosten zoals boetes en naheffingen van de premies voor werknemersverzekeringen en bijdrage zorgverzekeringswet niet toegestaan.

Ook minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevestigde dat op Twitter. Nadat Villamedia donderdag het nieuws bracht over de oneigenlijke passage in de freelancevoorwaarden van de Persgroep, heeft die laatste laten weten de voorwaarden aan te gaan passen.

Hoewel Hearst - uitgever van bladen als Quote, Elle en Harpers Bazaar - niet inhoudelijk wil ingaan op de passage in de voorwaarden, laat CEO Luc van Os desgevraagd weten dat Hearst in overleg zal treden met zijn legal advisors.

Ook voorwaarden ontvangen waarin het risico op schijnzelfstandigheid volledig op freelancers wordt afgewenteld? Laat het ons weten en stuur ons een mailtje.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.